Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Психічні розлади та важкі хвороби можуть стати причиною самогубства

Психічні розлади та важкі хвороби можуть стати причиною самогубстваЗа останні 45 років кількість самогубств у світі зросла на 60%. Таку інформацію надає Центр громадського здоров’я МОЗ з посиланням на статистику Всесвітньої організації охорони здоров’я. 10 вересня ВООЗ проголосила Всесвітнім днем запобігання самогубствам.

Причин розвитку суїцидальних настроїв може бути багато. Це і психічні розлади, і залежність від алкоголю чи наркотиків, і депресія, і наявність фізичних вад. Крім того, до самогубства схильні люди, хворі на рак, ВІЛ, з хронічними прогресуючими неврологічними захворюваннями та іншими важкими патологіями. Тож взаємозв’язок між фізичним та психічних здоров’ям і схильністю до самогубства дуже суттєвий, наголошують у ВООЗ.

Експерти наголошують на тому, що самогубство цілком реально попередити. Для цього треба приділяти багато уваги потенційно вразливій людині, вчасно надати їй психологічну допомогу, звернутися до спеціаліста. Увага до людини із суїцидальними нахилами – це те, що не дозволить їй зірватися і покінчити життя самогубством.

Вкрай важливою є моральна та паліативна допомога тяжко або й невиліковно хворим людям. Якщо останні місяці чи дні їхнього життя сповнені болем та стражданнями, недивно, що вони думають про самогубство. Завданням будь-якого суспільства є надати людям право на смерть без болю.

Автор: Ольга Купріянова
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED