Харчова алергія буває у 1-3% дорослих та 4-6% дітей – Центр громадського здоров’я
Від алергії на певні продукти харчування страждає від 1 до 3% дорослого населення світу. Таку інформацію надає Центр громадського здоров’я МОЗ. Діти частіше, ніж дорослі мають таку проблему – харчову алергію діагностують у 4-6% дітей на землі.
Експерти наголошують – харчова алергія є реакцією імунної системи на певні харчові продукти, що з невідомих причин є для людини алергенами. Організм виробляє до них імуноглобулін E (IgE) – так звані алергічні антитіла. Алергічна реакція виникає після того, як алерген зв’язується з IgE після потрапляння до людського організму.
Відомо близько 160 продуктів харчування, які можуть спровокувати у людини алергічну реакцію. Найбільш поширені харчові алергени – це яйця, арахіс, риба, ракоподібні, соя, злаки з глютеном, молюски, молочні продукти.
У дітей харчова алергія часто проходить з віком. Проте це не є аксіомою, тому контролювати її обов’язково треба.
Зазвичай прояви харчової алергії виникають вже через декілька хвилин після вживання продукту-алергену. Іноді вони можуть з’явитися пізніше – через 1-2 години після потрапляння алергену до організму. Прояви харчової алергії можуть бути незначними, але бувають алергічні реакції, які несуть реальну загрозу життю людини та потребують невідкладної медичної допомоги. Найчастіше це стосується сильного набряку обличчя, губ, язика, гортані, через який людина ризикує задихнутися.
Найбільш поширені алергічні реакції на харчові алергени – це:
Автор: Ольга Купріянова
Експерти наголошують – харчова алергія є реакцією імунної системи на певні харчові продукти, що з невідомих причин є для людини алергенами. Організм виробляє до них імуноглобулін E (IgE) – так звані алергічні антитіла. Алергічна реакція виникає після того, як алерген зв’язується з IgE після потрапляння до людського організму.
Відомо близько 160 продуктів харчування, які можуть спровокувати у людини алергічну реакцію. Найбільш поширені харчові алергени – це яйця, арахіс, риба, ракоподібні, соя, злаки з глютеном, молюски, молочні продукти.
У дітей харчова алергія часто проходить з віком. Проте це не є аксіомою, тому контролювати її обов’язково треба.
Зазвичай прояви харчової алергії виникають вже через декілька хвилин після вживання продукту-алергену. Іноді вони можуть з’явитися пізніше – через 1-2 години після потрапляння алергену до організму. Прояви харчової алергії можуть бути незначними, але бувають алергічні реакції, які несуть реальну загрозу життю людини та потребують невідкладної медичної допомоги. Найчастіше це стосується сильного набряку обличчя, губ, язика, гортані, через який людина ризикує задихнутися.
Найбільш поширені алергічні реакції на харчові алергени – це:
- шкірні висипання, почервоніння шкіри;
- кропив’янка;
- набряк слизових: губ, язика, гортані;
- набряк усього обличчя;
- діарея;
- блювота;
- кашель;
- спазмоподібний біль в животі;
- запаморочення голови;
- втрата свідомості.
Автор: Ольга Купріянова
Новые статьи:
- МОЗ: збільшення в Україні кількості телемедичних консультацій
- МОЗ: як проводитиметься конкурс до Ради громадського контролю при НСЗУ?
- НСЗУ: безоплатна хімієтерапія для пацієнтів з онкологією
- У чому полягає проведення віддалених діагностик вагітних з використанням телемедицини?
- Лікарня "Охматдит" увійде до Програми медгарантій: коментарі очільника МОЗ
Также интересно посмотреть:
- В Україні стартувала online-школа психічного здоров'я
- З початку навчального року на самоізоляції опинилося близько 5 тисяч школярів та вчителів – Степанов
- МОЗ до кінця вересня має надати план змін медичної реформи – Володимир Зеленський
- В Україні зафіксовано випадок гарячки Західного Нілу
- Уряд визначився з міжнародними організаціями, через які будуть закуповуватися ліки в Україну