Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Уряд визначився з міжнародними організаціями, через які будуть закуповуватися ліки в Україну

Уряд визначився з міжнародними організаціями, через які будуть закуповуватися ліки в УкраїнуТема медичних закупівель завжди була актуальною та такою, що привертає до себе багато уваги. Адже мова йде про раціональне використання бюджетних коштів, щоб у виграші залишилися і пацієнти, і держава. Кабмін нарешті затвердив перелік міжнародних організацій, які будуть посередниками у закупівельному процесі ліків та медичних виробів для України. 

По суті, це лише 2 організації: Crown Agents та Програма розвитку ООН (ПРООН). Раніше до цього переліку входив ще й дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ, проте наразі співпрацю з ним у цьому питанні вирішено перервати.

Інформацію про вибір міжнародних посередників під час щоденного брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов. Даний вибір закріплено відповідною Постановою Кабінету Міністрів України.

Нагадаємо, раніше всі закупівлі ліків за кордон здійснювалися за тендерами, що мало величезну корупційну складову. У 2016 році тодішня в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун повністю замінила тендерну систему на співпрацю з міжнародними організаціями. Проте й на цю систему було багато нарікань через значні затримки поставок вже проплачених Україною ліків. Було створено ДП «Медичні закупівлі України», яке мало перейняти на себе весь закупівельний процес. Чому ж в Уряді та МОЗ вирішили все ж залишити чинною співпрацю з міжнародними організаціями, пан Степанов не повідомив.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED