Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хворі на туберкульоз знаходяться в групі ризику по коронавірусу COVID-19

Хворі на туберкульоз знаходяться в групі ризику по коронавірусу COVID-19Пандемія коронавірусу COVID-19 поширилася на весь світ, в Україні вже також зафіксовано понад 100 випадків хвороби. Вже точно відомо, що важкий перебіг COVID-19 призводить до дуже небезпечної форми пневмонії, через яку уражаються легені і пацієнт може померти. Також відомо, що в групі ризику пацієнтів з найбільш важким перебігом COVID-19 знаходяться люди похилого віку і хворі хронічними недугами дихальних шляхів. Серед них - пацієнти з туберкульозом.

Про проблему туберкульозу ми згадуємо ще і в контексті Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, який відзначався 24 березня. За даними ВООЗ, туберкульоз залишається найбільш смертоносною інфекцією в світі.

В Україні сьогодні спостерігається деяка стабілізація ситуації з поширенням туберкульозу. Але, в той же час, гострим залишається питання розповсюдження мультирезистентних форм цієї хвороби, які дуже погано піддаються лікуванню. За даними Центру громадського здоров'я, сьогодні Україна входить в ТОП-20 країн з найбільш широким поширенням мультирезистентного туберкульозу. А за даними організації «Лікарі без кордонів», наша країна посідає третє місце в світі по абсолютній кількості зареєстрованих випадків туберкульозу з розширеною резистенцією. Все це вказує на те, що в Україні багато пацієнтів з туберкульозом, які дуже ризикують, заразившись коронавірусом COVID-19.

Хворі на туберкульоз вже мають ураження легеневих тканин, тому важкий перебіг COVID-19 для них вкрай небезпечний. Всіх хворих на туберкульоз на час карантину лікарі закликають самоізолюватись вдома. Завдання лікарів таких пацієнтів - зробити все, щоб налагодити особливий режим їх лікування, враховуючи необхідність самоізоляції.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED