Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

В Україні з'явився головний державний санітарно-епідеміологічний лікар

В Україні з'явився головний державний санітарно-епідеміологічний лікарКабінет міністрів України 26 лютого 2020 року прийняв рішення заснувати посаду головного державного санітарно-епідеміологічного лікаря. Ним став заступник міністра охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук сказав, що таке рішення обумовлене поширенням коронавірусуCOVID-2019 у світі та ризиком його потрапляння в Україну. Щоб здійснювати грамотні дії щодо попередження проникнення COVID-2019 на територію нашої країни, потрібно мати відповідальну за ці дії особу. Прийнято рішення, що координувати державну діяльність, пов'язану з коронавірусом COVID-2019, буде пан Ляшко.

У коло обов'язків Віктора Ляшка буде входити:
  • координування дій органів державної влади щодо запобігання проникненню в Україну коронавірусу COVID-2019;
  • комунікація з пресою та інші види інформаційної політики щодо коронавірусу COVID-2019;
  • координування дій органів влади щодо готовності до боротьби з коронавірусом COVID-2019, якщо його випадки все ж будуть зафіксовані в Україні.
Цікавим є той факт, що ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» визначає головного державного санітарного лікаря як главу Державної санітарно-епідеміологічної служби України. Однак даний орган був остаточно ліквідований, тому фактично пан Ляшко не буде нічого очолювати, крім протидії коронавірусу COVID-2019.

Свого часу СЕС ліквідували, оскільки на її діяльність було багато нарікань з боку бізнесу. Говорили про те, що перевірки СЕС не мають ніякої мети, крім отримання хабара. Через високу корупційну складову діяльності СЕС, її ліквідували, однак натомість нічого не створили. В результаті ніхто не перевіряє школи, дитячі сади, місця громадського харчування та інші компанії, що тягне за собою безліч порушень і сумних наслідків (наприклад, отруєнь в дитячих таборах, кафе, ресторанах і т.д.). Однак замість того, щоб повернути СЕС або створити орган, який її б повноцінно замінив, уряд вирішив обмежитися призначенням одного лише головного державного санітарно-епідеміологічного лікаря.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED