Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Надбавка за стаж в медустановах, які пройшли автономізацію - корисна інформація

Надбавка за стаж в медустановах, які пройшли автономізацію - корисна інформаціяБагатьох медичних працівників цікавить питання, чи нараховується їм надбавка за стаж, якщо вони працюють в установах, які вже пройшли процедуру автономізації? Такі нарахування проводяться, якщо пункт про них було включено до колективного договору, підписаного перед завершенням автономізації між підприємством і його працівниками. Якщо ж цього пункту в договорі немає, адміністрація медустанови не має права нараховувати надбавку працівникам за стаж.
Ось чому так важливо розробити текст договору, який буде влаштовувати обидві сторони - і медустанову, і їїспівробітників. Тому слід проводити його обговорення на зборах трудового колективу, перш ніж розробити остаточний варіант колективного договору. Співробітникам же потрібно пам'ятати про свої права і мати можливість вчасно їх відстояти.

Колективний договір регулює виробничі, трудові та соціальні відносини між адміністрацією підприємства і трудовим колективом відповідно до статті 65 Господарського кодексу України. Саме цей документ встановлює обов'язки сторін щодо нормування оплати праці, а також визначення системи, форми і розміру заробітної плати. Крім того, колективний договір регулює систему формування доплат, надбавок, премій.

Отже, якщо новий колективний договір в медустанові ще знаходиться на стадії розробки, потрібно наполягти на внесенні до нього норми про надбавку за стаж. Якщо ж він уже підписаний, але в ньому відсутня з різних причин дана норма, слід ініціювати перегляд даного документа за участю трудового колективу та адміністрації медустанови. У будь-якому випадку, потрібно вміти відстоювати свої права.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED