Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Медична реформа: електронна медична картка вже до кінця цього року

Плани міністерства охорони здоров'я на 2018 рікЗаступник міністра Павло Ковтонюк, відповідальний за реформу фінансування системи охорони здоров’я, розповів про плани реалізації медичної реформи на 2018 рік.

Роз’яснення планів МОЗ було представлене на відкритому засіданні підкомітету з питань контролю реалізації медичної реформи Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, присвяченому темі «Робота eHealth: стан і впровадження».


Міністерство протягом року буде займатись не тільки доопрацюванням нормативно-правової бази. Паралельно проводиться робота над національною стратегією і фіксацією того, що вже зроблено. МОЗ планує визначити на кілька років вперед, як саме ця система буде розвиватися, зафіксувати це і рухатись в цьому напрямку.

Також розробляються національні стандарти, адже вони – важлива частина електронної охорони здоров’я. Зокрема, йде робота над назвами хвороб, тому що зараз поширене явище, коли різні лікарі називають одну і ту ж хворобу по-різному, і пишуть по-різному. Так не повинно бути. Назву хвороби лікарі повинні будуть вибирати зі списку назв, які вживаються в міжнародній практиці. Це важливо, коли дані пацієнта передаються від одного лікаря до іншого. Частину стандартів планується придбати за кордоном, частину – адаптувати тут.

Наявні компоненти електронної системи зараз перебувають у власності МОЗ. Спочатку вони розроблялися на базі недержавних організацій, потім були передані з нульовим роялті МОЗу. П.Ковтонюк вказує, що міністерством здійснюється розробка нових компонентів системи.

В цьому році планується впровадження нових компонентів центральної бази даних, а саме – електронного рецепта та електронної медичної карти. Для цього нам потрібно не тільки узгодити основні процеси щодо цього, але й отримати сертифікат комплексної системи захисту інформації (КСЗІ), який необхідний для роботи з медичними даними, повідомляє заступник міністра охорони здоров’я.
В пріоритеті – інтеграція з іншими державними реєстрами, особливо з демографічним реєстром.

Автор: Інна Зарицька
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED