Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як вибрати медичну інформаційну систему: корисні поради від МОЗ

Як вибрати медичну інформаційну систему?Заступник міністра Павло Ковтонюк, відповідальний за реформу фінансування системи охорони здоров’я, розповів про особливості законодавчого регулювання розробки та діяльності медичних інформаційних систем (МІС), та як вибрати медичному закладу таку систему.

Роз’яснювальну відповідь було надано на відкритому засіданні підкомітету з питань контролю реалізації медичної реформи Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, присвяченому темі «Робота eHealth: стан і впровадження».

Медична інформаційна система повинна виконувати вимоги Регламенту підключення медичної інформаційної системи до центральної бази даних eHealth і. В них вказано, що МІС повинна постійно працювати з центральною базою. Наразі є 8 систем, які виконують вимоги Регламенту, і дві знаходиться на стадії перевірки. Їх перелік можна переглянути на офіційній сторінці “eHealth” – Національна електронна система охорони здоров’я. Дві системи знаходиться на стадії перевірки. Після завершення процесу перевірки вони почнуть повноцінно функціонувати.

Після 1 квітня очікується, що МІСів на ринку України стане більше. Павло Ковтонюк радить обирати систему, яка вже готова працювати. На засіданні було також зазначено, що в регіонах вже існують пропозиції від 12 компаній-розробників. Заступник міністра вказує, що основна вимога до МІСу – інтегрованість з центральною базою даних.

Відповідальність за вибір медичної інформаційної системи бере на себе керівник медичного закладу. Саме він вирішує, яку систему використовувати. До кінця 2018 року всі медичні заклади мають можливість користуватись системою, яка є в відкритому доступі. З наступного року програмне забезпечення потрібно буде купувати. 


Автор: Інна Зарицька
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED