Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Національний перелік лікарських засобів було розширено – Кабмін

Національний перелік лікарських засобів було розширено – Кабмін13 грудня 2017 року під час чергового засідання Кабінету Міністрів України було прийнято рішення про розширення Національного переліку основних лікарських засобів (Національний перелік). Про це повідомляється на офіційному сайті МОЗ.

До Національного переліку входять лікарські засоби, які закуповуються державою за бюджетні кошти та надаються громадянам безкоштовно. Це найчастіше високовартісні препарати для хворих на важкі хронічні недуги, які потребують постійного лікування задля збереження свого життя та його належної якості. На засіданні Уряду заявили, що українці мають бути повністю забезпечені життєво необхідними ліками.

Було проаналізовано закупівлі ліків за Національними переліками минулих років та зроблено певні висновки. Зокрема Уряд ухвалив включити до Національного переліку препарати на 60 додаткових діючих речовин. Це препарати для інгаляцій і наркозу, для надання екстреної медичної допомоги та ще ряд ліків, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Отже, відтепер у Національному переліку усього 427 препаратів. Усі вони на 100% повинні бути присутніми у закладах охорони здоров’я країни.

Політика МОЗ та Кабміну зараз є такою, що до Національного переліку повинні бути включені лише максимально ефективні та безпечні ліки, які гарантовані державної безкоштовно для всіх пацієнтів, які потребують лікування ними.

Паралельно будуть продовжувати свою роботу державні програми щодо забезпечення громадян ліками, які не увійшли до Національного переліку. Принаймні, про це заявляють в Уряді та МОЗ.

Також МОЗ нині робить акцент на профілактиці та попередженні захворювань, а не на їх лікуванні. Адже вчасне проведення скринінгів та різних діагностичних процедур – це набагато дешевше для держави, ніж фінансування боротьби з хворобами. У свідомості українців повинні відбутися значні зміни, вони мають зрозуміти, що вчасно виявити недугу та вилікувати її на ранній стадії – це набагато простіше, ніж потім все життя її лікувати.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED