Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

За даними ВООЗ зараз в Україні немає поліомієліту

За даними ВООЗ зараз в Україні немає поліомієліту В Україні за останні 12 місяців не зафіксовано випадків захворювання на поліомієліт. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я України, посилаючись на свої дані та інформацію Європейського регіонального бюро ВООЗ щодо результатів 12-місячної оцінки відповіді на спалах поліо в Україні.

У звіті, наданому ВООЗ, а саме його українським бюро, в нашій країні циркуляція вірусу поліомієліту призупинена. Інформація актуальна станом на серпень 2016 року, дослідження проводилося впродовж 12 місяців після спалаху хвороби в Україні.

Як зазначають представники ВООЗ, ключову роль в боротьбі з поліомієлітом зіграла прискорена позапланова вакцинація, яку проводили у медичних закладах країни із жовтня 2015 року по лютий 2016 року включно.

Проте не все у нас так добре: у першій половині 2016 року лише 39,5 % дітей першого року життя отримали щеплення від поліомієліту. Рекомендований ВООЗ рівень, який забезпечує колективний імунітет, – 95 %. Тож є над чим працювати, щоб не допустити нових спалахів.

Нагадаємо, що поліомієліт – це гостре вірусне захворювання, яке може призвести до страшних наслідків, таких як параліч чи смерть. Це підступна тяжка хвороба, яка найчастіше протікає без симптомів на початку свого розвитку, тому важко діагностується. Вірус поліомієліту проникає у нервову систему людини, що й призводить до незворотних наслідків.

Вилікувати поліомієліт майже неможливо, тому єдиний спосіб боротьби з хворобою – проводити вакцинацію населення. В середині 50-х років ХХ століття було створено вакцину від небезпечного вірусу, завдяки якій вдалося подолати епідемію поліомієліту. У 80-х роках ХХ століття кількість випадків цієї хвороби у світі сягала приблизно 400 000, у 2001 році – лише 1000.

В Україні, у зв’язку з відсутністю необхідних вакцин та високим показником відмов від вакцинації, у 2015 році були зафіксовані випадки цього захворювання. ВООЗ приділила значну увагу даному питанню, і за допомогою позапланової вакцинації проблему вдалося вирішити. Медики в усьому світі закликають не ризикувати своїм здоров’ям та здоров’ям своїх дітей, адже наслідки поліомієліту надзвичайно складні для людського організму.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED