Банани: корисні, чи шкідливі для здоров'я?
Банани – надзвичайно популярні в Україні та смачні фрукти, які полюбляють і дорослі, і діти. Та чи є вони такими ж корисними, як і смачними? Чи не варто обмежити їх вживання для деяких категорій осіб?
Разом з бананом організм отримує вітаміни С, Е, В6, які підтримують нормальний рівень глюкози в крові, нормалізують роботу нервової системи. Також у даних фруктах є залізо, тому вони корисні при низькому рівні гемоглобіну в крові.
Особливо корисні банани для людей з серцево-судинними хворобами. В них багато калію (в одному банані близько 400 мг), який зміцнює серцевий м’яз, не дає підвищуватися артеріальному тиску та нормалізує загальну роботу серця.
Банан – це єдиний фрукт, який можна їсти в сирому вигляді, не ризикуючи спровокувати виразку чи гастрит. Крім того, до складу цього фрукту входять пектини, клітковина, які покращують роботу травлення.
За допомогою бананів багато людей усуває симптоми печії, адже вони нейтралізують шлункову кислоту.
Про банани варто забути людям із синдромом подразненого кишечника, оскільки вони здатні загострити симптоми хвороби. Також не рекомендовано вживати ці фрукти пацієнтам, які перенесли інфаркти, інсульти, страждають на тромбофлебіт, оскільки вони сприяють посиленню в’язкості крові.
В цілому банани є корисними фруктами, які можна їсти багатьом. Проте існують люди з певними хворобами та станами, яким не варто вживати банани. І, звичайно ж, не можна споживати велику кількість цих плодів за один раз, адже від переїдання точно не буде жодної користі.
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
Корисні властивості бананів
Банани у своєму складі містять вуглеводи, а також глюкозу, фруктозу та сахаразу. Вони насичені мінералами та вітамінами. Крім того, у бананах є яблучна кислота та ферменти, які допомагають вуглеводам краще засвоюватися. В 100 г цього фрукту міститься усього 90 ккал, в ньому зовсім немає жирів, що робить його цілком дієтичним продуктом.Разом з бананом організм отримує вітаміни С, Е, В6, які підтримують нормальний рівень глюкози в крові, нормалізують роботу нервової системи. Також у даних фруктах є залізо, тому вони корисні при низькому рівні гемоглобіну в крові.
Особливо корисні банани для людей з серцево-судинними хворобами. В них багато калію (в одному банані близько 400 мг), який зміцнює серцевий м’яз, не дає підвищуватися артеріальному тиску та нормалізує загальну роботу серця.
Банан – це єдиний фрукт, який можна їсти в сирому вигляді, не ризикуючи спровокувати виразку чи гастрит. Крім того, до складу цього фрукту входять пектини, клітковина, які покращують роботу травлення.
За допомогою бананів багато людей усуває симптоми печії, адже вони нейтралізують шлункову кислоту.
Коли не варто їсти банани?
Як і будь-який продукт, для когось банани є корисними, а для когось – шкідливими. Наприклад, ці фрукти не рекомендують їсти при цукровому діабеті, тромбофлебіті, підвищеній в’язкості крові. Не варто зловживати ними тим, хто страждає на ожиріння, оскільки в них є глюкоза.Про банани варто забути людям із синдромом подразненого кишечника, оскільки вони здатні загострити симптоми хвороби. Також не рекомендовано вживати ці фрукти пацієнтам, які перенесли інфаркти, інсульти, страждають на тромбофлебіт, оскільки вони сприяють посиленню в’язкості крові.
В цілому банани є корисними фруктами, які можна їсти багатьом. Проте існують люди з певними хворобами та станами, яким не варто вживати банани. І, звичайно ж, не можна споживати велику кількість цих плодів за один раз, адже від переїдання точно не буде жодної користі.
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове