Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як визначити нітрати в кавуні: практичні поради

Як визначити нітрати в кавуні: практичні порадиТрадиційно сезон кавунів у наших географічних широтах настає в серпні і поширюється на вересень, на початок осені. Проте уже з середини липня у багатьох точках продажу можна побачити кавуни. Чи є вони безпечними для здоров’я, які рекомендації щодо їх вживання?

Що треба знати про нітрати, чому ми так боїмося їх наявності у їжі, яку вживаємо? Нітрати – це солі азотної кислоти, які самі по собі є мало токсичними, проте можуть трансформуватися у токсичні нітрити. Саме нітрити призводять до кисневого голодування тканин, порушення транспортування кисню кров’ю, пригнічення активності певних ферментних систем. Якщо нітратів надійшло до організму дуже багато, людина може відчути симптоми гострого отруєння, такі як посиніння (ціаноз) губ, слизових оболонок, нігтів, обличчя. Про ураження шлунково-кишкового тракту буде свідчити нудота, блювання, діарея, посилене слиновиділення, біль у животі. На порушення в роботі нервової системи вкаже загальна слабкість, сильний головний біль, сонливість, порушення координації.

Недобросовісні виробники та постачальники додають до кавунів нітрати задля їх більш швидкого та раннього дозрівання, а також для забезпечення гарного зовнішнього вигляду. Перед вживанням кавуна можна перевірити наявність в ньому нітратів наступними простими способами:
  1. Уважно оглянути м’якоть: вона не повинна мати фіолетовий відтінок, її волокна не мають бути жовтими.
  2. Розтерти трішки м’якоті у воді. Якщо рідина стала рожевою, їсти кавун не можна, в ньому є нітрати. Вода просто повинна стати каламутною, але не кольоровою.
  3. Звернути увагу на зріз кавуна: він повинен бути з крупинками, а не гладкий та глянцевий.
Слід пам’ятати, що нітрати в кавунах в основному знаходяться в його шкірці, тож щоб захистити себе, варто її зрізати. У стиглих овочах, фруктах та ягодах менше нітратів, ніж у недостиглих. Також не варто їсти м’якоть кавуна, яка знаходиться близько до шкірки.

Та головна порада – не поспішайте. Усьому свій час, саме сезонні овочі, фрукти та ягоди є найбільш корисними для здоров’я. Тож краще почекати із тим, щоб поласувати кавунами, хоча б до серпня. Якщо є хоч найменші підозри на отруєння нітратами, слід негайно звернутися за медичною допомогою.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED