Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як розпізнати виразку шлунку: поради лікарів

Як розпізнати виразку шлунку: поради лікарівВиразка шлунку та дванадцятипалої кишки виникає через збої у рівновазі між їхнім агресивним середовищем (шлунковим соком, викидами жовчі) та захисними властивостями (слизом, нормальною мікроциркуляцією крові у стінках органів, лужною реакцією соку підшлункової залози).

Найчастіше виразкову хворобу провокує бактерія helicobacter pylori, яка і викликає інфекцію, що руйнує слизові оболонки. Власне бактерія не роз’їдає слизову, але відбувається наступне: продукти життєдіяльності helicobacter pylori впливають на нормальне функціонування оболонок шлунку чи дванадцятипалої кишки, уражають мікросудини, провокують активізацію агресивних факторів, що, підсилюючи секрецію шлункового соку, й призводять до виразки.

Дана бактерія здатна ховатися від ліків: вона продукує щось накшталт хмаринки, яка прикриває саме тільце мікроорганізму від медикаментів. Helicobacter pylori викликає не тільки виразку, але й гастрит. Наявність даної бактерії можна визначити за спеціальним тестом дихання, проте найбільш перевірений спосіб діагностики виразки – фіброгастроскопія.

Симптоми, які допоможуть запідозрити виразку шлунку

Чим раніше виразку діагностувати, тим швидше і простіше її лікувати. Треба занепокоїтися, якщо спостерігаються такі симптоми:
  • Біль ниючого та тягнучого характеру в області шлунку чи трішки правіше.
  • Біль у шлунку, який виникає натщесерце, може бути вночі або рано вранці.
  • Біль у шлунку, який відлунює у спину чи передню черевну стінку.
  • Біль, який проходить після прийому їжі.
  • Нудота, блювання (хоча ці симптоми не є обов’язковими для виразки).
  • Підвищене слиновиділення ( у 25% випадків виразка протікає без жодного болю, для неї характерне лише занадто інтенсивне слиновиділення).
Для лікування виразки лікарі використовують препарати для знищення бактерії хелікобактер, зниження секреції шлункового соку та загоєння слизових оболонок шлунку чи дванадцятипалої кишки. Найскладніше – знищити цю бактерію, для цього використовуються багатокомпонентні схеми системного лікування.

Виразку діагностує та лікує гастроентеролог, саме до нього слід звернутися за консультацією, якщо є хоча б невелика підозра на цю хворобу. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED