Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Реєстрація дитини «зі слів матері»

Реєстрація дитини «зі слів матері»Я народжувала дитину, не перебуваючи в шлюбі. Як у такому випадку буде визначатися прізвище та по-батькові дитини?
 
Відповідно до Сімейного кодексу України прізвище дитини визначається за прізвищем її батьків. Якщо батьки мають різні прізвища, дитина може мати подвійне прізвище (обидва прізвища батьків) або прізвище одного з батьків, визначене за їх взаємною згодою.

Якщо батьківство не встановлено – дитина носитиме прізвище матері. По батькові дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, за умови, що батьківство щодо дитини не визнано, визначається за іменем особи, яку мати дитини назвала її батьком. Це встановлено статтею 147 Сімейного кодексі України. Ім’я та по-батькові дитини записуються за вказівкою матері.

За законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» для реєстрації новонародженої дитини Ви маєте звернутися до органів РАЦСу за місцем прописки або ж за місцем народження дитини.

Отже, впродовж 1 місяця після народження малюка, Ви з комплектом документів (довідка з пологового будинку, паспорт матері (оригінал), письмова заява матері про реєстрацію з іменем, по-батькові та прізвищем, яке вона бажає присвоїти дитині) звертаєтеся до органів РАЦСу і реєструєте дитину.

На запитання читачів відповідають юристи Юридичного бюро Олени Бабич.
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED