Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини кровоточивості ясен

Основні причини кровоточивості ясенКровоточивість ясен є найпоширенішим симптомом їх захворювання. Однак варто враховувати, що даний стан може бути ознакою інших проблем зі здоров'ям.

Основні причини

Відмітимо, що періодична кровоточивість ясен може бути результатом інтенсивного чищення зубів або носіння неправильно підібраних протезів, а саме коли вони надто щільно прилягають. Також тимчасово кровоточивість ясен може виникнути на фоні перебігу вагітності, що пов’язано з гормональним змінами з наступною підвищеною чутливістю ясен. Адже під час вагітності змінюється реакція організму на бактерії, які викликають захворювання ясен. 

Відповідно розвиток порушення на постійній основі може бути ознакою більш серйозних патологій, серед яких: 
  • дефіцит вітамінів (дефіцит вітаміну С і К може спричинити легку кровоточивість ясен);
  • лейкемія (рак крові), що характеризується також зниженим рівнем тромбоцитів, тромбоцитопенія;
  • гінгівіт (запалення ясен), що є результатом неправильного догляду за зубами. Так ясна можуть бути подразненими, гіперемованими та набряклими. Вони можуть кровоточити, коли людина чистить зуби;
  • зубний наліт;
  • цукровий діабет, внаслідок якого організм не достатньо сильний для боротьби з інфекцією. Саме тому  у хворого з високим рівнем цукру в крові більша ймовірність отримати такі інфекції, як захворювання ясен;
  • шкідливі звички, типу куріння та частого використання жувальної гумки;
  • приймання певних ліків (наприклад, засоби для розрідження крові);
  • пародонтит, що є результатом занедбаності гінгівіту. Так ясна можуть інфікуватися та відірватися від коренів зубів.

Характерні ознаки

Окрім кровоточивості ясен, до даного стану можуть приєднуватися ряд інших скарг та ознак.
 
До прикладу:
  • набряк ясен;
  • неприємний запах з ротової порожнини;
  • больові відчуття.

Тактика лікування

Лікування кровоточивості ясен залежить від основної причини. Якщо кровоточивість ясен є результатом захворювання ясен, лікар порекомендує відповідне лікування.
 
Першим кроком до усунення проблеми є правильна гігієна зубів.  Ми всі знаємо про важливість щоденного використання зубної нитки для видалення зубного нальоту та чищення зубів. Однак може виникнути спокуса чистити зуби якомога інтенсивніше аби добитися кращого результату. Тому потрібно обирати зубну щітку з м’якою щетиною з затупленими кінцями виконуючи нею кругові масажні рухи. Також замість того, щоб силою вставляти нитку між зубами, потрібно обережно ковзати нею вгору та вниз, дотримуючись вигину кожного зуба.
 
До загальних методів лікування можна віднести проведення антибактеріальної терапії, глибоке очищення зубів (зняття зубного нальоту), зменшення розміру кишень навколо зубів.
 
Більш ретельної діагностики потребують випадки, якщо за кровоточивістю ясен не стоїть їх захворювання. Тому потрібно визначити чи є причиною цукровий діабет, порушення згортання крові та інші патології. 

При відсутності вчасного лікування, кровотеча може посилюватися та спричиняти поширення патологічного процесу на тканину, кістку яка підтримує зуби. Це небезпечно частими інфекціями та навіть втратою зубів.

ВАЖЛИВО, проходити профілактичні огляди у лікаря стоматолога. Адже на основі цього лікар може вчасно виявити захворювання ротової порожнини та знизити ризики ураження ясен. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм