Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

В одному з санаторіїв Бердянська отруїлося 30 дітей

В одному з санаторіїв Бердянська отруїлося 30 дітейУ санаторії “Лазурний”, що знаходиться в місті Бердянськ Запорізької області, отруїлося 30 дітей, 22 з них госпіталізовано з ознаками гострого інфекційного кишкового захворювання. Про це повідомляє ІА “Уніан”.

У даному закладі санаторного типу зараз відпочиває близько 250 дітей військовослужбовців – учасників АТО з міста Дніпро. Станом на 21 липня 2017 року 30 з них захворіли на гостру кишкову інфекцію. У Держспоживслужбі повідомляють, що в санаторії проводиться епідеміологічне розслідування, метою якого є визначення причин спалаху, та інспектуються умови проживання й харчування дітей. Санаторію видано припис про призупинення функціонування харчового блоку, матеріали, пов’язані із порушенням санітарно-епідеміологічних норм в “Лазурному”, готуються до передачі місцевому управлінню Національної поліції України. Також готується позов до суду про призупинення діяльності закладу.

В Держспоживслужбі стверджують, що даний санаторій напередодні інспектувався спеціальною комісією з приводу його готовності до прийому дітей в літній період. Комісія визначила, що заклад не готовий до перебування в ньому дітей, це підтверджують і відповідні акти, які були надані керівництву “Лазурного”. Проте воно знехтувало рекомендаціями Дерспоживслужби та прийняло на відпочинок та “оздоровлення” більше 250 дітей. Чим пояснюються подібні безвідповідальні дії, сказати важко. Тепер постає 2 питання: як таке взагалі могло статися і чи буде хтось нести за це відповідальність?

Насправді, дана проблема не є новою для України. Факти харчових отруєнь у закладах громадського харчування, санаторіях, готелях, базах відпочинку регулярно повторюються по всій території країни. Наприклад, нещодавно у Києві люди отруїлись в одному з суші-барів. Дерспоживслужба головною причиною масового порушення санітарно-епідеміологічних норм називає існуючий мораторій на перевірки, через які орган може видавати лише рекомендації, не більше. У результаті люди лишаються заручниками безвідповідальних та небросовісних власників закладів, які нехтують елементарними нормами та не дбають про наслідки своїх дій. Тепер постраждали діти, що є найбільш обурливо та страшно. Ймовірно, настав час зняти існуючий мораторій, хоча б щодо закладів громадського харчування та проживання людей? Інакше, цей випадок буде явно не останнім.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED