Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Через брак сну підвищується ризик розвитку хвороби Альцгеймера – висновки вчених

Через брак сну підвищується ризик розвитку хвороби Альцгеймера – висновки вченихБрак сну – один з факторів, які можуть відігравати ключову роль у розвитку з віком такої недуги, як хвороба Альцгеймера. Про це заявили американські вчені з Медичної школи Університету Вашингтона, опублікувавши результати свого дослідження в журналі Annals of Neurology.

Через недостатню кількість сну мозок починає виробляти більше пептидів (бета-амілоїдного білка), що провокує появу хвороби Альцгеймера у людини. Яким чином втомлений мозок пов’язаний з появою великої кількості пептидів, вченим поки неясно, але зрозуміло, що такий взаємозв’язок точно є.

Вчені дослідили стан здоров’я та спосіб життя 8-ми осіб у віці від 30 до 60 років. У цих людей було 3 варіанти поведінки: заснути самостійно, за допомогою снодійних препаратів та не спати всю ніч. Їх моніторили 36 годин поспіль: зранку і до півдня наступного дня. Кожні 2 години вчені збирали в них зразки сірої речовини та спинного мозку, щоб відстежувати кількість пептидів. Результати дослідження показали: рівень пептидів у тих, хто мало спав, на 25-30% вищий, ніж у тих, хто спав всю ніч. Дане дослідження деякі учасники експерименту проходять вдруге, деякі – втретє, і кожного разу результати однакові. Після ночі без сну кількість пептидів у учасників експерименту була на такому ж рівні, як і у людей, що з раннього віку схильні до розвитку хвороби Альцгеймера.

Одна безсонна ніч навряд чи якимось чином вплине на виникнення Альцгеймера в майбутньому, зазначають вчені. Проте систематичне недосипання точно негативно позначиться на здоров’ї людини, особливо в плані схильності до даної хвороби.

Хвороба Альцгеймера – це найбільш розповсюджена форма деменції (слабоумства), яка була вперше описана у 1907 році психіатром Алоїсом Альцгеймером. Найчастіше на неї страждають люди старше 65 років, проте існує і рання форма хвороби, на яку страждають молоді люди. Недуга починає проявлятися малопомітними симптомами, але поступово прогресує, викликаючи розлади пам’яті, порушення мовлення, втрату здатності орієнтуватися в навколишній дійсності, доглядати за собою. Поступово особистість повністю руйнується, і ці зміни, на жаль, поки є незворотними.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED