Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Коли сонця катастрофічно мало: симптоми дефіциту вітаміну D

Коли сонця катастрофічно мало: симптоми дефіциту вітаміну DЦьогорічна зима видалася зовсім нетиповою: теплою, дощовою і з катастрофічним браком сонячного світла. Тьмяні дні не лише псують настрій, а й провокують суттєвий дефіцит такого важливого для організму вітаміну D, який продукується під впливом прямих сонячних променів.

Користь для людини вітаміну D важко переоцінити: він регулює засвоєння організмом кальцію, фосфору, захищає від застуди, офтальмологічних та дерматологічних хвороб, діабету, зміцнює кістки та зуби, допомагає боротися з остеопорозом. А ось брак цього важливого вітаміну є вкрай небезпечним.

Виявити дефіцит вітаміну D у своєму організмі можна за наступними симптомами:
  1. Поганий апетит.
  2. Проблеми зі сном.
  3. Відчуття печіння в роті та горлі.
  4. Різке безпричинне зниження ваги.
  5. Погіршення зору.
  6. Ламкість кісток (часті перелами, повільне зростання кісток).
Найчастіше дефіцит вітаміну D відчувають особи, старше 50 років, вагітні жінки та мами, які годують дитину груддю, люди зі смуглою шкірою. Також негативними факторами, які впливають на брак вітаміну D, є наявність хвороб нирок та печінки та вегетаріанське й веганське харчування.

Чому ж дефіцит вітаміну D є таким небезпечним? Через нього виникає ризик деформації кісток, переламів, рахіту та остеопорозу. Також він може бути однією з причин артриту, раку грудей, хвороб серця та інших важких недуг.
Уникнути дефіциту вітаміну D можна за допомогою правильного харчування. Для цього слід вживати молочні та кисломолочні продукти, печінку, яйця, жирні сорти риби, наприклад лосось. Також вітамін D є в злаках, апельсиновому соку, грибах, сої.

Навесні, коли сонце вже нарешті буде світити довше та яскравіше, варто частіше гуляти на вулиці, особливо у години, близькі до півдня. І взимку треба ловити кожну погожу днину, кожен промінець сонця.

Існують медичні препарати із вмістом синтезованого вітаміну D, які лікарі рекомендують приймати взимку, особливо дітям та літнім людям. Їх обов'язково призначають усім дітям першого року життя задля профілактики рахіту.

Якщо ви відчуваєте симптоми дефіциту вітаміну D, краще зверніться за консультацією до лікаря. Адже вчасно призначені препарати та коригування харчування дозволять попередити розвиток серйозних хвороб, пов'язаних з нестачею в організмі цього важливого вітаміну.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED