Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Помірно сидячий спосіб життя не загрожує здоров’ю, кажуть вчені

Згідно з дослідженнями, тільки якщо проводити у сидячому положенні більше десяти годин на добу, ризик розвитку серцево-судинних захворювань зростає на 8 %.

«Результати нашого дослідження показали, що лише надмірна кількість «сидячих» годин пов’язана з ризиком загострень серцево-судинних захворювань, незалежно від  інших потенційно небезпечних факторів, таких як індекс маси тіла та рівень фізичної активності»,  – стверджує Амбаріш Панді, автор публікації, доктор університету Техаського Південно-Західного медичного центру в Далласі.

Науковець додав, що наразі точно невідомо, скільки часу можна проводити у сидячому положенні, щоб уникнути розвитку серцево-судинних захворювань.

Вчені  проаналізували дані дев’яти довготривалих досліджень, у яких взяло участь більше 7 тис. дорослих, і помітили, що існує зв’язок між їхньою недостатньою рухливістю та частотою випадків серцевого нападу чи інсульту. «Сидячий час» включав в себе періоди будь-якої низької активності людини, наприклад, перебування за  кермом  чи перегляд телевізійних програм.

У половині досліджень за учасниками спостерігали впродовж 11-ти років. Кількість одиничних випадків інсульту та інфаркту склала 25 769. 

В учасників дослідження, які вели найбільш сидячий спосіб життя (близько 12-ти годин на добу), на 14 % частіше розвивалися серцево-судинні захворювання, порівняно з тими, хто проводив у малорухливому стані всього 2,5 години щодня. Проте, якщо людина проводила сидячи більше трьох і менше десяти годин на день, то зростання такого ризику не спостерігалося, відповідно до результатів дослідження JAMA Cardiology.

Йонджу Кім, науковий співробітник університету Гавайського Центру Раку в Гонолулу каже, що даних останнього дослідження недостатньо. За його словами, щоб офіційно ввести нову норму часу (не більше 10-ти год/доб.), який людина може проводити у сидячому положенні, необхідні нові дослідження.

Як запобігти розвитку серцево-судинних захворювань та  уникнути інфаркту й інсульту? Доктор Панді рекомендує збільшувати власну фізичну активність, довго не засиджуватись на одному місці, кілька разів впродовж дня робити перерви і короткі прогулянки, використовувати такі робочі меблі (високі столи й стільці), які дозволяють  змінювати позицію й виконувати свої завдання як сидячи, так і стоячи.

За матеріалами Medical Daily

Автор: Анастасія Кугук
© Медицинский портал Здоров-Инфо 
При использовании материалов статьи активная гиперссылка на zdorov-info.com.ua обязательна.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED