Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому необхідно відмовитися від цукру?

Чому необхідно відмовитися від цукру?Цукор оголосили ворогом всі ті, хто дотримується здорового способу життя, а ВООЗ ще більше обмежив норми його вживання з 10% загальної кількості калорій в день до 5% (6 чайних ложок в день жінкам, та 9 чайних ложок – чоловікам). Але чому цукор такий шкідливий та чи всі його види так негативно впливають на наш організм?

Цукор– це звичайнісінька сахароза, яка складається з фруктози й глюкози Буває: цукор в рідкому вигляді, кристалічний (найпоширеніший вид, ми його постійно застосовуємо в кулінарії) та неочищений або коричневий.

При вживанні цукру виробляється гормон щастя – серотонін, відбувається обмін енергії, це нам необхідно. Але тільки є одне але! Наш організм потребує саме вуглеводів, а не цукру в чистому вигляді (солодощі, солодкий чай). Саме повільні (складні) вуглеводи дають нам ту необхідну енергію, та містяться практично у всіх корисних натуральних харчових продуктах.

А очищений цукор та його вживання призводить до ряду негативних наслідків з боку нашого організму.

Чи існує залежність від цукру?


«Солодка» залежність існує. Річ у тім, що при вживанні солодкого в нашому мозку відбуваються установки, які викликають бажання їсти ще більше. Виходить своєрідне замкнене коло, чим більше солодкого Ви їсте, тим більше Вам хочеться ще. Коли ми куштуємо, чергові солодощі наша ендорфінова система викликає почуття радості, задоволення, насолоди, саме тому людям часто важко перестати вживати продукти, які містять цукор. В першу чергу Ви повинні для себе зрозуміти, яку при цьому шкоду здоров'ю Ви наносите щодня.

Замінники цукру


Що стосується цукрозамінників, то в цьому питанні існує також багато нюансів. Штучні замінники цукру мають ще більше негативний вплив, ніж сам цукор. Організм погано насичується таким замінником, що відповідно призводить до ще більшого його вживання, а це загрожує порушеннями з боку печінки та підшлункової залози.

Натуральні замінники, такі як мед, стевія, фруктоза можуть бути присутніми у вашому раціоні, але не варто думати, що вони менш калорійні та, що їх можна більше вживати. Пам'ятайте, що все має бути в міру.

До яких наслідків призводить надмірне вживання цукру?

  1. Бактерії у ротовій порожнині: після вживання солодощів виникає чудове середовище для розмноження бактерій, що призводить до розвитку карієсу.
  2. Зайва вага: головна причина набору ваги, це надмірне вживання швидких вуглеводів, які дають легкозасвоювану енергію.
  3. Проблеми з психологічним станом: постійне самобичування, при неможливості відмовитися від солодкого.
  4. Порушення здоров'я в цілому: надмірна кількість споживаного цукру значно знижує імунітет, що призводить до підвищеного ризику виникнення простудних та інфекційних захворювань.

Цукор та наша шкіра


Шкіра уособлює стан нашого організму. По обличчю людини можна визначити, чи вживає вона алкоголь або палить. Це стосується й надмірного вживання цукру. Існує й термін щодо цього – «цукрове обличчя». Шкіра стає блідою, в'ялою (через руйнування колагену), з'являються висипання, мішки під очима. Якщо продовжувати й надалі активно вживати цукор, то такий стан буде тільки прогресувати.

Як скоротити вживання цукру?

  1. Намагайтеся вживати більше натуральних продуктів. Відмовтеся від напівфабрикатів або консервованої продукції.
  2. Пам'ятайте, що знежирені продукти, це не здорове харчування. До складу таких продуктів у більшості випадків входить цукор.
  3. Не треба різко відмовлятися від солодкого, як доведено практикою це призводить до чергових зривів. Намагайтеся поступово прибирати зі свого раціону солодощі, залишивши лише один день у тижні, коли Ви можете чимось смачненьким поласувати.
  4. Відмовтеся від додавання білого цукру в чай/каву. Вживаючи ці напої в підсолодженому вигляді, Ви позбавляєте себе, їхнього істинного смаку.
Пам'ятайте, що цукор міститься не тільки в солодощах або газованих напоях. Деякі виробники додають його в більшість продукції харчування. Тому, намагайтеся вживати більше натуральних продуктів, а також не забувайте звертати увагу на склад.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм