Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи болю в м'язах

Основні причини появи болю в м'язахЗазвичай біль в м'язах ми пов'язуємо з надмірними фізичними навантаженнями, або як ми звикли називати - кріпатурою. Однак зазначимо, що біль в тілі може бути викликаний безліччю причин. Якими? Далі з'ясуємо.
Біль у м'язах має медичний термін - міалгія, і є одним з найпоширеніших симптомів ряду захворювань, від депресії до ревматичних патологій. Цей тип болю може виникнути у будь-якій ділянці, оскільки м'язова тканина наявна практично у всіх частинах тіла. 
 
Поява міалгії є своєрідним сигналом організму про розвиток певного порушення, першочергово в функціонуванні м'язової системи. Біль у м'язах є так званим захисним механізмом, що спрацьовує з метою усунення патологічного чинника. Однак тривала міалгія супроводжується стійким спазмом м'язів та переходу захисного механізму в патологію, викликаючи сильне виснаження організму.

Основні причини появи болю в м'язах

  • COVID-19
Після розвитку кашлю, нежиті, лихоманки та відсутністю смаку й нюху - одним з типових симптомів при коронавірусній інфекції є слабкість та біль у тілі. Зауважимо, що біль в м'язах віднесли до можливих побічних ефектів при проведенні вакцинації проти COVID-19.
  • ГРВІ
Міалгію викликає не саме захворювання, а реакція організму на атаку вірусів. 
  • Хвороба Лайма
Дане захворювання є дуже актуальним з часом “активації” кліщів, адже саме через їх укуси та розвивається захворювання. Так після декількох діб або навіть тижнів після укусу, хворого починає турбувати біль в м'язах й суглобах, слабкість, озноб, висипи на тілі, збільшення лімфатичних вузлів. Відмітимо, що хвороба Лайма потребує негайного звернення до лікаря, оскільки високі ризики розвитку інвалідизації через ураження суглобів, та навіть летального результату.
  • Артрит
Артрит має давню історію розвитку й супроводжується ураженням суглобів, які стають менш рухливими, виникають набряки та гіперемія. Як наслідок й м'язи стаю жорсткішими та починають боліти. Ризики захворювання збільшуються з віком.
  • Дефіцит вітаміну D
Напевно у кожного з нас в холодну пору року виникає дефіцит вітаміну D. Даний стан може стати причиною багатьох проблем зі здоров'ям. Так людину починає турбувати біль в суглобах та порушення засвоєння кальцію, що спричиняє собою м'язові судоми. Джерелом вітаміну D є безпосередньо сонячне світло та харчові продукти (жирна риба, яєчний жовток та ін.).
  • Фіброміалгія
Даний стан викликає виснаження та чутливість, як м'язової, так і кісткової систем. Спричинити порушення може стрес, оперативне втручання, травма.
 
Щодо загальних причин міалгії, які ми в принципі можемо легко встановити, належать:
  • надмірні фізичні навантаження;
  • дефіцит сну;
  • стрес та напруга.

При розвитку яких додаткових симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря?

Занепокоєння, окрім тривалого м'язового болю (понад два тижні), повинна викликати поява наступних симптомів:
  • надмірне виснаження;
  • сильний кашель;
  • важке дихання;
  • судоми.
Зауважимо, що при виникненні міалгії спочатку варто звернутися до свого сімейного лікаря, який після ряду обстежень та збору анамнезу або призначить відповідне лікування або направить вас до вузькопрофільного спеціаліста.

Діагностика та лікування

З метою встановлення основної причини порушення необхідне проведення ретельного обстеження. З цією метою призначається УЗД, КТ або МРТ, ряд лабораторних досліджень.
 
Відповідно й тактика лікування залежатиме від встановленого діагнозу. Так якщо причина в певному захворюванні хребта - проводиться відповідна терапія, наприклад, комплекс фізіотерапії, мануальна терапія. При депресивному стані проводиться лікування антидепресантами, а при інфекційному процесі - антибактеріальною терапією. 
 
Розслабити, знеболити та покращити кровопостачання м'язів допомагають електротерапія та високотонова терапія, масажі, кінезотерапія та ін.
 
Найкращими профілактичними заходами являються здоровий спосіб життя, зі збалансованим раціоном, дозованими фізичними навантаженнями.
 
Пам'ятайте про можливі негативні наслідки від самолікування або ігнорування тривожних симптомів. Біль у м'язах на тривалій основі спричиняє ряд інших порушень, від руйнування кісток внаслідок дефіциту кальцію до порушення ліпідного обміну, що викликає накопиченню жирових відкладень. І це далеко не весь перелік можливих патологій. Тому варто одразу звернутися до лікаря.  

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED