Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи болю в суглобах

Основні причини появи болю в суглобахПоява болю в суглобах є частою проблемою серед людей вік яких досягає 35 років. Відсутність болю вже становить собою виняток з правила, аніж навпаки. Розберемо детальніше на що може вказувати поява болю в суглобах та як цьому можливо запобігти.
Суглоби являють собою злагоджений механізм, який складається з багатьох компонентів, що відповідають за рух, з'єднання кісток та ін. Відповідно порушення одного з цього механізмів викликає біль.
 
Зауважимо, що біль у суглобах є симптомом, що може мати досить розповсюджений характер, тобто встановити причину одразу не досить легко. Це можуть бути як порушення зі сторони ШКТ, так і напряму травмування.

Які додаткові симптоми можуть виникати з болем у суглобах?

У більшості випадків біль в суглобах, незалежно від причини, об'єднується запальним процесом. Тому негайного звернення до лікаря потребує поява стану з болем в суглобах, що посилюється при рухах, з наступним набряком м'яких тканин, гіперемією шкірного покриву та місцевим підвищенням температури над ділянкою суглоба.

Які основні причини появи болю в суглобах?

  1. Травмування суглоба різного характеру (формування гематоми, забій, розтягнення).
  2. Подагра: захворювання для якого характерне накопичення солей сечової кислоти у суглобі.
  3. Артроз: відбувається порушення живлення хряща, що як наслідок викликає розвиток запального процесу, появи відчуття тертя суглобів та больових відчуттів при рухах. Причиною артрозу зазвичай виступають вікові зміни, спадковість.
  4. Артрит: характерно розвиток запального процесу в суглобі. В залежності від виду артриту біль у суглобах буде мати свої особливості (сезонність, локалізація, симетричність та ін.).
  5. Бурсит: виникає на фоні розвитку інфекційного процесу в навколосуглобової сумки. Захворювання характеризується стрімким протіканням.
Не варто виключати й перебіг захворювань інших органів та систем, які напряму не пов'язані з суглобами. Найчастіше до переліку цих захворювань належить туберкульоз, грибкові ураження, гепатит, новоутворення.
 
Також провокуючими факторами, які можуть викликати захворювання суглобів та відповідно біль в них виступає безпосередньо наш спосіб життя, а точніше відсутність в ньому фізичної активності або навпаки її надмірність, вимушені тривалі положення (робота за комп'ютером, гра на музичних інструментах).

Діагностика та лікування

Першочергово при появі симптомів необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, який при проведенні огляду та збору анамнезу, аналізу клінічної картини визначить допомога якого вузького спеціаліста необхідна пацієнту (наприклад, ревматолог, судинний хірург).
З метою уточнення діагнозу проводиться ряд обстежень:
  • лабораторні аналізи крові;
  • УЗД;
  • рентгенографія;
  • КТ.
Тактика лікування буде залежати від результатів проведеної діагностики.  Лікарем буде сформуватися індивідуальний план лікування, яке включатиме медикаментозну терапію, фізіотерапію, оперативні втручання (малоінвазивні) та можливе введення ліків ін'єкційно безпосередньо в суглоб.  
 
Наголосимо, що самостійне усунення симптомів не дасть можливість повністю вилікуватися. Адже згодом біль повернеться, а з ним і ряд можливих ускладнень від захворювання.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED