Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які захворювання можуть викликати збільшення маси тіла?

Які захворювання можуть викликати збільшення маси тіла?Правильне харчування та спорт не дають бажаний результат, вага стабільно тримається, а інколи навпаки навіть збільшується. Досить розповсюджена проблема, чи не так? Бувають випадки, коли за даним станом стоїть певне захворювання. Тому перед тим, як переходити до виснажливих тренувань та жорсткої дієти попередньо зверніться до лікаря.

Які причини різкого збільшення ваги?

Зауважимо, що збільшення та коливання ваги може відбуватися з різних причин. Більшість людей стикається з даною проблемою з віком або при внесенні змін у спосіб життя. Однак у більшості випадків збільшення ваги являє собою основну ознаку розвитку певного серйозного захворювання організму.
  • Депресивний стан: існує два можливих варіантів збільшення маси тіла. Або розвивається емоційне переїдання з можливим пасивним способом життя або вага збільшується внаслідок приймання лікарських засобів для лікування депресії, а точніше їх побічного ефекту.
  • Стрес: коли стрес є невіддільною частиною нашого життя, виникає підвищене продукування гормону кортизолу, який своєю чергою призводить до накопичення жирових відкладень в ділянці живота. У тяжких випадках надмірне вироблення кортизолу відбувається вже навіть при відсутності стресового фактора. Це і призводить до розвитку патологічного стану під назвою синдром Кушинга, для якого характерним є відсутність регуляції вироблення кортизолу.
  • Порушення зі сторони наднирників: наднирники є ендокринною залозою, при порушенні функціонування яких виникає ряд ускладнень. Серед них є порушення обміну речовин, накопичення зайвих кілограмів з можливою тягою до солодощів та шкідливих харчових продуктів.
  • Гіпотиреоз: одна з розповсюдженіших проблем. При даному стані  щитоподібна залоза припиняє продукувати гормони (Т3 та Т4), що як наслідок сповільнює обмін речовин та викликає застій ваги з наступним її збільшенням.
  • Синдром полікістозних яєчників: знову ж таки захворювання, що безпосередньо пов'язане з порушенням гормонального фону. У такому випадку у жінок виникає інсулінорезистентність, що і спричиняє збільшення об'ємів в області талії та живота.
  • Лікування стероїдами: стероїди або кортикостероїди застосовуються при лікуванні ряду захворювань, від астми до артриту. Однак при тривалому прийманні ліки викликають сильне відчуття голоду, що призводить як наслідок до збільшення ваги.
  • Порушення режиму сну: хронічне невисипання спричиняє порушення продукування гормонів, що контролюють ситість та відкладання жиру. Окрім цього порушення режиму сну викликає тривожність, а це як ми знає тягне за собою заїдання стресу.
Зазначимо, що для кожного захворювання характерна своя локалізація жирових відкладень. Так надлишок жиру на стегнах може свідчити про порушення надниркових залоз. Захворювання щитоподібної залози характеризується набором ваги всього тіла. 
А от накопичення жиру в області живота (абдомінальне ожиріння) характерне для метаболічного синдрому.

Тактика

У разі появи дискомфортного відчуття через зайву вагу необхідно першочергово звернутися до свого сімейного лікаря, який після зібрання анамнезу та проведення фізикального огляду при необхідності призначить консультацію вузькопрофільних спеціалістів. Додатково проводиться УЗД, лабораторні аналізи крові на визначення рівня гормонів. 
 
В залежності від результатів діагностики буде проведена відповідна терапія. У разі гормонального дисбалансу буде проводитися нормалізація рівня гормонів за допомогою спеціальних препаратів.
Якщо зайву вагу викликає певний медикаментозний препарат, то лікар буде рекомендовано альтернативні варіанти. Кожен випадок є індивідуальним і першочергово усувається основна причина ожиріння.
 
І звісно, що уникати зайвих кілограмів можливо слідкуючи за своїм способом життя:
  • дотримання споживання своєї норми калорій;
  • фізична активність.
У будь-якому разі при стрімкому наборі ваги зверніться до лікаря, а не виснажуйте свій організм руйнівними дієтами та надмірними фізичними навантаженнями. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED