Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які захворювання можуть викликати появу болю в п'ятках?

Які захворювання можуть викликати появу болю в п'ятках?Поява болю в ногах, а тим паче в п'ятках є досить частою проблемою. І це не дивно, адже ми більшість часу проводимо на ногах, інколи навіть не помічаючи виниклий біль та дискомфорт. Тому розберемо детальніше, які стани можуть критися за больовими відчуттями та чи варто при цьому починати хвилюватися. 
П'ятки є досить вразливою частиною тіла. Відповідно й причин, які можуть спровокувати біль в них є також багато. Це можуть бути, як зовнішні фактори, які не пов'язані з захворюваннями, так і серйозні патологічні процеси, що потребують якнайшвидшого лікування.

Які ймовірні причини появи болю в п'ятках?

  • П'яткова шпора: дане порушення являє собою кісткове утворення невеликого розміру, яке найчастіше локалізується в ділянці прикріплення ахіллового сухожилля або біля бугра п'яткової кістки.
  • Травми кінцівки: біль при травмах має пекучий та колючий характер, який посилюється при ходьбі. Травма яка передусім може викликати біль у п'яті є розрив (повний або частковий) зв'язок гомілковостопних суглобів.
  • Варикозне розширення вен: при розвитку набряків та важкості в ногах дискомфортні відчуття переходять й на п'ятки. 
  • Остеомієліт: під впливом бактеріальної інфекції в кістках та оточуючих м'яких тканинах розвивається гнійно-некротичний процес. Як наслідок при деформації кістки п'яти, й виникає біль.
  • Неправильно підібране взуття: це може бути, як взуття маленького розміру, так і носіння високих підборів. Внаслідок чого відбувається перевантаження стопи з наступною появою больових відчуттів.
Особливо з больовими відчуттями стикаються люди з зайвою вагою, похилого віку та ті що займаються важкою фізичною працею.

В яких випадках звернення до лікаря є обов'язковим?

  • Біль є дуже сильним, з можливим розвитком набряку.
  • Підвищення температури тіла з наступним онімінням п'яти.
  • Біль є досить тривалим (понад тиждень). Також не варто відкладати візит до лікаря  у разі неможливості вступити на ногу та появи болю в стані спокою.
  • Розвиток судом.

Діагностика та тактика лікування

У більшості випадків з метою встановлення причини обмежитися виключно оглядом неможливо. Тому лікар призначатиме додаткові обстеження. Найчастіше це лабораторні аналізи крові та рентгенографія, МРТ. При підозрі на туберкульоз або остеомієліт, додатково проводиться біопсія кістки
Відповідно методи лікування є індивідуальними й залежатимуть від встановленої причини болю. Це може бути як проведення виключно гімнастичних вправ та призначення медикаментозних препаратів місцевої дії, так і в складних випадках - оперативне втручання.

Профілактика

З метою зменшення ризиків появи болю в п'ятках через вплив зовнішніх чинників рекомендується:
  • Носити якісне та правильно підібране взуття.
  • Забезпечувати нижні кінцівки повноцінним відпочинком.
  • Контролювати рівень фізичних навантажень (все повинно бути в міру).
  • Доглядати за ногами (робити ванночки, використовувати очищення пемзою поверхню стоп).
Окрему увагу варто приділити профілактичним оглядам!
Вчасне проведення діагностики є рятівним кругом, який дасть можливість встановити виниклу патологію на ранньому етапі. Тому у разі появи болю в п'ятках на тривалій основі необхідно звернутися до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED