Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Стоматит: хвороба брудних рук, чи ознака слабкого імунітету?

Стоматит: хвороба брудних рук, чи ознака слабкого імунітету?Стоматит – це досить поширене захворювання слизової оболонки ротової порожнини, від якого страждають не лише діти, а й дорослі. І хоча у суспільстві поширеною є думка, що стоматит – це хвороба брудних рук, насправді це не зовсім так. Проблеми з особистою гігієною – це лише один з численних факторів, що можуть впливати на розвиток хвороби.

Можливі причини стоматиту

Стоматит зустрічається далеко нерідко, статистика стверджує, що від нього періодично страждає близько 20% людей у світі. Найчастіше це діти та вагітні жінки, проте й дорослих ця хвороба може не оминути. Вона проявляється виразками у роті, які щезають через 4-14 днів після появи. Є люди, які хронічно страждають від стоматиту. У чому ж причини його виникнення?

Лікарі говорять, що стоматит – це реакція імунної системи людини на певні зовнішні подразнюючі фактор. Найчастіше він буває у хворих на шлунково-кишкові недуги, на глисти, а також справді у тих, хто не слідкує за гігієною ротової порожнини та чистотою рук, які потрапляють до рота.

Фактори, які найчастіше провокують стоматит, наступні:
Зубні пасти, які містять лауриновий сульфат натрію. Дана речовина зневоднює слизову оболонку ротової порожнини, що робить її вразливою до травмування, харчових кислот. Проводилися дослідження, які показали, що після початку використання зубних паст без лауринового сульфату натрію, учасники експерименту почали на 81% менше хворіти стоматитами. Тож перед вибором зубної пасти варто звернути увагу на її склад.

Механічне пошкодження слизової оболонки ротової порожнини. Часто стоматит виникає після того, як м’які тканини роту людина прикусила, пошкрябала об гострий зуб чи надщерблену пломбу, пошкодила кісткою риби тощо. Утворювати ранки у роті можуть неправильно встановлені чи неякісно зроблені зубні протези.

Стрес. Стоматит часто виникає як реакція організму на сильний емоційний стрес.

Прогалини в харчуванні. Недостатньо збалансований раціон може призводити до стоматитів. Найчастіше цю хворобу провокує дефіцит вітамінів групи В, вітаміну А, С, а також нестача таких мікроелементів, як залізо, цинк.

Алергічна реакція. Стоматит може бути проявом алергічної реакції організму на певний подразник, який стикається з тканинами роту. Це може бути як їжі, так і зубна паста, жуйка, медикаменти.

Гормональні зміни в організмі. Деякі жінки відмічають, що стоматит у них з’являється лише в певну фазу менструального циклу. Крім того, стоматит є досить типовим під час вагітності, тому лікарі пов’язують його виникнення з певними змінами в гормональному фоні.

Спадкова схильність. Деякі дослідження виявили генетичну схильність до розвитку стоматиту.

Погана гігієна роту та вплив бактерій на ротову порожнину. Поки до кінця не доведено, чи провокують бактерії у роті появу стоматиту, але абсолютно точно зрозуміло, що вони ускладнюють процес перебігу хвороби. Тому таке важливе місце посідає питання гігієни ротової порожнини.

Онкологічні хвороби. Хронічний стоматит може бути ознакою наявності злоякісної пухлини в області шиї, носу чи горла. Тому пацієнту слід пройти обстеження, щоб виключити таку ймовірність.

Також стоматит може виникати через побічні дії від певних ліків, зокрема від хіміотерапії, та від зловживання алкоголю, куріння, зневоднення через пронос, блювання.

Отже, стоматит – це не лише хвороба брудних рук. Якщо він є хронічним, то свідчить, що з імунітетом та організмом не все гаразд. Це може бути ознакою хвороби шлунково-кишкового тракту, імунної системи, алергії, гормональних порушень тощо. У будь-якому випадку, стоматит, який виникає декілька разів на рік, потребує ґрунтовного аналізу ситуації та боротьби з проблемою, яка його провокує, а не лише з симптомами.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм