Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хвороби, які провокують неприємний запах з роту

Хвороби, які провокують неприємний запах з ротуБуває, що неприємний запах з роту псує життя: через нього людина намагається уникати близького контакту зі співрозмовником, поцілунків, відчуває себе некомфортно у повсякденному житті. Проте слід пам’ятати, що неприємний запах із ротової порожнини – це не лише незручно, а іноді й небезпечно, адже він може бути симптомом певної хвороби. Це явище в медицині називається галітоз. Чому ж виникає галітом та що з ним робити?

Причини галітозу

Найчастіше причина неприємного запаху знаходиться саме в роті. А виникає він через погану гігієну ротової порожнини: коли людина недостатньо ретельно чистить зуби та язик. Залишки їжі у такому разі розкладаються та у поєднанні з бактеріями, які живуть між зубами, на язиці та яснах, утворюють неприємний запах.  Також галітоз може викликати карієс, хвороби ясен (гінгівіт, пародонтит тощо). Неприємно буде пахнути з роту й при наявності зубних каменів, нальоту на зубах. Погано пахнути можуть і не досить чисті зубні протези, які можна знімати.

Галітоз може провокувати сухість у роті – ксеротомія, яку викликають хвороби слинних залоз, приймання певних лікарських препаратів, тривала відсутність носового дихання через хворобу.

Якщо всі можливі проблеми з ротовою порожниною виключені, слід замислитися про інші причини несвіжого дихання. Отже, до причин галітозу належать:
  1. Погана гігієна ротової порожнини.
  2. Хвороби зубів та ясен.
  3. Вживання певних продуктів харчування. Цибуля, часник, деякі види сирів під час травлення виділяють сполуки сірки, які всмоктуються в кров та видаляються з організму через легені. Тому й виникає запах.
  4. Куріння.
  5. Зловживання алкоголем.
  6. Хвороби шлунково-кишкового тракту. Гастрит, виразка шлунку та дванадцятипалої кишки, захворювання підшлункової залози, жовчних протоків порушують процеси травлення та руху їжі. Запах виникає через погано перетравлену та застояну їжу. Додатковими симптомами тут є наліт на язиці, кислий чи гіркий присмак у роті, печія.
  7. Хвороби печінки. «Гнилий» запах з роту означає, що печінкові клітини вже не можуть впоратися із знешкодженням токсичних продуктів з кишечника.
  8. Ниркова недостатність. Про неї сигналізує аміачний запах з роту.
  9. Цукровий діабет. Запах ацетону може символізувати про загрозу діабетичної коми.

Що з цим робити?

Почати слід із налагодження гігієни ротової порожнини. Чистити зуби треба двічі на день – зранку після сніданку та перед сном. Разом із зубами необхідно чистити й язик. Найкраще обирати пасту із вмістом фтору та кальцію з додаванням антисептичних рослинних екстрактів. Після їжі краще полоскати рот водою, діставати залишки їжі, які застрягли між зубами. Також треба періодично знімати камені та наліт, лікувати хвороби зубів та ясен.

Якщо із стоматологічного боку все нормально, варто звернутися до терапевта. Він повинен призначити певні діагностичні процедури та направити до вузькопрофільних спеціалістів. Якщо людині відомо про наявність у себе певних хронічних хвороб, варто повідомити про них лікаря.

Ненадовго приглушити неприємний запах з роту допоможуть такі методи:
  1. Треба з’їсти яблуко чи моркву, які очистять зуби від нальоту.
  2. Слід пожувати петрушку, кріп, м’яту.
  3. Необхідно прополоскати рот настоянкою календули, шавлії, ромашки.
Всі ці методи лише тимчасово позбавлять людину від галітозу. Подолати ж неприємний запах з роту допоможе лише виявлення та лікування його першопричин.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм