Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Карієс молочних зубів: лікувати чи ні?

Карієс молочних зубів: лікувати чи ні?Карієс молочних зубів – це явище, на жаль, не таке вже й рідкісне. Зуби у дітей хворіють так само, як і в дорослих, проте у суспільстві досі побутує думка, що нічого з цим робити не треба, адже вони все одно скоро випадуть. Насправді стоматологи стверджують, що лікувати молочні зуби треба обов’язково, особливо якщо мова йде про карієс – осередок інфекції у ротовій порожнині.

Чому виникає карієс молочних зубів?

Причин цієї хвороби у дитячому віці є декілька:
  1. Недотримання правил гігієни ротової порожнини: в останках їжі, не усунених під час чищення зубів, поселяються патогенні бактерії.
  2. Надмірне вживання солодощів: сахароза, глюкоза й фруктоза – це кислоти, які утворюються під час процесу бродіння вуглеводів і призводять до руйнування емалі.
  3. Передача каріозних мікробів від хворої людини до здорової дитини через поцілунки, їжу зі спільного посуду тощо.
  4. Генетична схильність до карієсу. Зуби починають формуватися ще у період внутрішньоутробного розвитку, під час першого триместру вагітності. До карієсу може призвести куріння вагітної жінки, наявність у неї певних хвороб, прийом деяких ліків.
  5. Неправильне використання сосок у перші 2 роки життя дитини. Малюк, який засинає із пляшечкою у роті, має високі шанси отримати карієс передніх зубів через тривалий контакт солодкої рідини з ними.
Абсолютно точну причину карієсу молочних зубів саме у вашому випадку стоматолог вам навряд чи зможе назвати. Відомо лише, що існують несприятливі фактори, які провокують дану хворобу як у дітей, так і у дорослих.

Лікувати чи почекати, поки випадуть?

Отже, головне питання в тому, лікувати молочні зуби чи все ж почекати, поки вони випадуть, і проблема сама відпаде?  Молочні зуби треба лікувати від карієсу з таких причин:
  1. Інфіковані молочні зуби призведуть до ускладнень під час росту постійних зубів.
  2. Карієс – це інфекція, яка може спровокувати інші хвороби в організмі, такі як отити, риніти, тонзиліти тощо. Карієс розвивається під дією патогенних бактерій, які здатні викликати ще й хвороби шлунко-кишкового тракту, а не лише ЛОР-органів.
  3. Карієс буде руйнувати молочний зуб, і його доведеться видалити завчасно, ще до формування постійного зубу. Це буде незручно для дитини, до того ж, негарно виглядатиме.
  4. Зуб із карієсом болить, тому дитині буде важко їсти, у неї буде постійне відчуття дискомфорту.
  5. Карієс швидко розповсюдиться на сусідні зуби.
  6. Карієс призводить до пульпітів, перидотитів.

Особливості лікування карієсу молочних зубів

Візит із дитиною до стоматолога – це певне випробовування для батьків, адже рідко хто з малюків не буде боятися болю та вигляду стоматологічного обладнання. Тож до першого походу в стоматологію слід підійти відповідально: знайти саме дитячого зубного лікаря, який вміє налагодити контакт з дитиною, зробити все максимально швидко та безболісно. Допоможе, якщо в кабінеті будуть іграшки, телевізор з мультиками, якщо лікар буде не у лякаючому білому халаті, а в кольоровому яскравому костюмі.

На початковій стадії лікування карієсу молочних зубів проводиться швидко та безболісно: треба лише захистити емаль від подальшого руйнування за допомогою нанесення на неї фтористого лаку або з’єднання фтористого срібла.

Якщо карієс прогресує, без пломбування не обійтися. Лікарю треба видалити уражені тканини та герметично запломбувати зуб.

Буває, що карієс сильно пошкодив зуби, тоді лікування проводиться в декілька етапів. В дитячій стоматології можливе застосування анестезії, але це роблять лише зі згоди батьків та вкрай обережно, провівши попередньо алергопроби на реакцію дитини на препарат. Якщо можна уникнути процедури знеболення, її не проводять.

Молочні зуби хоч і є тимчасовими, проте лікувати їхні хвороби обов’язково треба: для усунення дискомфорту дитини та задля запобігання виникненню різних хвороб, пов’язаних із карієсом. Слід розуміти, що джерело інфекції в ротовій порожнині дитини ні до чого доброго не призведе. Тож не зволікайте: чим раніше ви звернетеся до стоматолога, тим швидше та безболісніше зможете позбутися проблеми.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм