Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Карієс молочних зубів: чи треба лікувати?

Карієс молочних зубів: чи треба лікувати?Карієс – це, на жаль, досить поширена проблема серед дітей, на молочних зубах він виникає так само часто, як і на звичайних. Виявити його допомагають білі чи коричневі плями на зубах, больові відчуття під час вживання холодної чи гарячої їжі й напоїв, неприємний запах з роту. Слід розуміти, що каріозний процес розвивається досить стрімко, одночасно може бути уражено декілька зубів. Багато батьків вагаються, чи варто лікувати карієс молочних зубів, адже вони все одно випадуть? Лікарі стверджують, що такі судження є невірними, адже інфіковані тимчасові зуби не дадуть вирости постійним зубам здоровими.

Чому у дітей виникає карієс?

До головних причин розвитку карієсу у дитячому віці стоматологи відносять наступні:
  1. Нехтування елементарними правилами гігієни ротової порожнини.
  2. Надмірне виживання солодощів.
  3. Генетична схильність до карієсу.
  4. Хронічні захворювання.
  5. Побічний ефект від певних ліків.
  6. Неправильне використання сосок (коли дитина звикла засинати із пляшечкою у роті, у неї може розвинутися так званий пляшковий карієс).

Лікування карієсу молочних зубів

Тож, чому все-таки треба лікувати молочні зуби? Стоматологи стверджують, що нездорові тимчасові зуби, уражені інфекцією (карієсом) обов’язково призведуть до ускладнень під час росту постійних зубів. Також карієс може спровокувати загострення інших хвороб в організмі малюка через наявність тієї ж таки інфекції.

Карієс – найбільш поширена хвороба у дитячій стоматології. Лікувати його треба ще й для збереження молочних зубів до того моменту, коли на їх місце прийдуть корінні. Адже досить розповсюдженими є випадки, коли ця хвороба призводить до передчасного видалення молочних зубів.

Якщо батьки виявили ознаки карієсу у дитини, слід звернутися за консультацією до стоматолога. На початковій стадії розвитку хвороби лікар захистить зубну емаль від подальшого руйнування та псування за допомогою нанесення на зуби фтористого лаку чи сполучення фтористого срібла.

Якщо карієс виявлено на більш пізніх стадіях, без пломбування не обійтися, інакше він буде швидко прогресувати. Уражені тканини у такому разі треба видалити, а зуб герметично запломбувати. Якщо вчасно не провести ці процедури, дитина ризикує отримати пульпіт, а згодом і перидотит.

Існують деякі застереження для лікування зубів у дітей:
  1. Перед введенням анестезії лікар повинен знеболити ділянку, в яку буде робитися укол, за допомогою спеціального спрею чи гелю.
  2. Під час видалення уражених тканин слід робити перерви, щоб дитина могла перепочити, заспокоїтися.
  3. Лікування зубів у дітей повинне займати не більше, як півгодини за один раз, інакше це буде стресом для малюка, він втомиться.
  4. Анестезія застосовується у дитячій стоматології у вкрай обмежених випадках, коли без неї не можна обійтися. Бувають ситуації, коли для лікування необхідний навіть загальний наркоз, але він робиться по надзвичайно строгим показанням.
Позбутися карієсу на початкових стадіях розвитку хвороби можна без використання бормашини, за допомогою сучасних методик лікування. Тож час, який витрачається на прийняття рішення щодо звернення до лікаря, є дорогоцінним.

У випадку з карієсом молочних зубів слід запам’ятати одну просту річ: лікувати його обов’язково треба. Це не є предметом для роздумів. Якщо батьки хочуть, щоб у їхніх дітей були здорові корінні зуби, слід зробити все, щоб забезпечити здоров’я молочним. Необхідно розуміти, що карієс – це інфекція, яка може бути досить небезпечною для дитячого організму, що росте і розвивається.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм