Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Плеврит: симптоми запалення захисного шару легень

Плеврит: симптоми запалення захисного шару легень Плеврит - це патологічний стан, що супроводжується розвитком запалення плеври, тканини, яка виконує захисну та амортизаційну функцію для легень. Плевра слизова оболонка легень.

Механізм розвитку плевриту полягає у набряку оболонки навколо або оболонки внутрішньої стінки грудної клітки. Це змушує два шари тертися один об одного, наче наждачний папір, викликаючи гострий біль. Плевритний біль зменшується або припиняється, коли людина затримує дихання.
 
В нормі простір між ними (плевральний простір) заповнений рідиною, яка дозволяє їм плавно ковзати один уздовж одного під час дихання.

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття різкого та колючого характеру під час дихання. Біль може посилюватися під час кашлю чи руху.
  2. Лихоманка та озноб.
  3. Відсутність апетиту.
  4. Задишка.
  5. Кашель.
  6. Поверхневе дихання, як захисний механізм щоб уникнути болю.
Зауважимо, що клінічна картина залежатиме й від причини запалення. Так плеврит може мати легкий або навпаки тяжкий перебіг. Це також й залежатиме від додаткових ускладнень.
 
Одним із ускладнень плевриту може бути скупчення рідини, що діагностується як плевральний випіт. Даний стан спричиняє задишку, сухий кашель. Приєднання лихоманки може свідчити про розвиток інфекції – емпієми.

Основні причини

  1. Розвиток інфекційного процесу. Наприклад, бактеріальна інфекція типу туберкульозу та віруси, такі як аденовірус, цитомегаловірус.
  2. Травма грудної клітки.
  3. Аутоімунні захворювання, такі як вовчак, ревматоїдний артрит.
  4. Онкологія (ракові новоутворення).
  5. Пневмоторакс.
  6. Пневмонія.
  7. Гострий перикардит.

Діагностика та тактика лікування

Процес встановлення діагнозу включатиме призначення лабораторних досліджень крові, рентгенографії, КТ та МРТ, УЗД, торакоскопію. Детальна діагностика залежатиме від передбачуваної причини.
 
Тактика лікування при плевриті полягатиме в проведенні медикаментозної терапії, що включатиме нестероїдні протизапальні, кортикостероїди. Специфічне лікування залежатиме від причини захворювання. Так антибіотики призначаються при бактеріальних інфекціях, протизапальні для таких захворювань, як системний червоний вовчак та ревматоїдний артрит.

При плевральному випоту пацієнтові може знадобитися торакоцентез, процедура що передбачає видалення рідини, крові або повітря з плевральної порожнини за допомогою голки. Надалі отримана рідина направляється на аналіз.

Показаннями до оперативного втручання є розвиток емпієми та надмірної кількості рідини в легенях. 

Враховуючи, що дуже багато різних станів можуть спричинити плеврит, найкраща стратегія профілактики полягає в ретельному догляді за здоров’ям та своєчасному проходженні обстежень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм