Перевозка больных

Седанов

Що таке еустрес? Основи позитивної психології

Що таке еустрес? Основи позитивної психологіїСтрес є реакцією нашого організму на небезпечну ситуацію. При виникненні будь-якого негативу протягом дня організм підключає всі свої ресурси, щоб впоратися з виниклою ситуацією. Але необхідно знати, що стрес буває не тільки руйнівного характеру.

Існує два сприйняття негативної ситуації: або відбувається відчай та усвідомлення того, що ми не зможемо впоратися з виниклою ситуацією й впадаємо в депресію, або ж ми беремо себе в руки і даємо собі вказівку, що вихід є з будь-якого становища. У першому варіанті ми переживаємо справжній стрес, а у другому з'являється еустресс. Людям, які звикли мислити свого роду песимістично, часто дуже важко переходити до іншої форми переосмислення ситуації. Але в першу чергу, що потрібно зробити, це сказати собі, що проблема існує, але її можливо вирішити.

Еустрес– це стан, який допомагає підвищенню функціонального резерву організму та пристосування до нервозного фактору. Іншими словами, це позитивна реакція на виниклу стресову ситуацію.

При виникненні будь-якого виду стресу організм реагує, виробляючи адреналін наднирковими залозами. І з яким настроєм ми підійдемо до проблеми, такий і буде ефект. Або захищаємося, перебуваючи в напрузі, або виступаємо за позитивний результат, що дає приплив енергії.

Але не залежно чи переживаєте ви еустресс або дистрес (негативний стрес, який виснажує захисні сили організму) потрібно пройти відновлення. Дайте собі відпочити та відновитися, наповнивши організм енергією.

Постійне переживання стресу викликає спазм судин, знижується надходження кисню до органів та тканин. Надалі людина стає дратівливою, нетерплячою, існує високий ризик впадання в депресію.

Причини позитивного сприйняття стресової ситуації:

  • фізична можливість впоратися з утвореним негативом;
  • усвідомлення сформованої ситуації та наявність підтримки оточуючих;
  • отримання сплеску яскравих позитивних емоцій;
  • виникнення стресової ситуації, яка провокує збільшення рівня адреналіну.

Як позитивно реагувати на стресові ситуації?


Для того щоб прийти до стану еустрессу та при цьому впоратися з негативом необхідно розслабитися, залишитися наодинці з собою, заспокоїтися й обміркувати цю ситуацію та «відпустити» її. Якщо виникають труднощі, приєднайте наступні методи.
  1. Контроль негативних думок: постарайтеся не думати про погане, а зосередьтеся на тому, що Вам вдалося досягти.
  2. Не робіть проблему глобальною: пам'ятайте, що для будь-якої невдачі завжди є рішення.
  3. Допомогти досягти еустрессу відмінно допомагає спорт або дихальні практики.  Так Ви відволікаєтеся та починаєте володіти ситуацією, крім того, що приносите користь своєму організму.
Еустресс показує нам, що не потрібно зосереджуватися на самому розладі або на тому, що все йде не так.  Ви повинні навчитися цінувати те, що маєте та бути вдячні за це, а не концентруватися на тому, чого немає.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм