Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як відрізнити гайморит від фронтита?

Як відрізнити гайморит від фронтита?В осінньо-зимовий період досить поширені ЛОР-інфекції, серед яких синусит - запалення слизової оболонки навколоносових пазух. Синусит, своєю чергою, має різновиди в залежності від локалізації запалення. Найчастіше у хворих діагностують гайморит, проте бувають і інші види синуситу, наприклад, фронтит. У чому між ними різниця і чому це важливо?

Гайморит і фронтит: в чому різниця?

Почнемо з визначення хвороб. Гайморитом називається запалення гайморових (верхньощелепних) пазух носа, які розташовані під очима. Фронтит - це запалення лобних пазух носа, які розташовуються над очима і бровами.

Симптоми гайморит і фронтита схожі між собой. Це млявість, слабкість, досить сильний головний біль, погіршення апетиту, періодичне підвищення температури тіла (але часто незначне), утруднене дихання, наявність виділень з носа, іноді з домішками гною. Якщо гною накопичиться багато, хворий в повній мірі буде відчувати симптоми інтоксикації організму. Іноді запалюється одна пазуха носа, тоді біль і дискомфорт будуть відчуватися з одного боку (ліворуч або праворуч від носа).

Різниця між гайморитом і фронтитом наступна:
  1. При фронтиті біль локалізується в області чола, в районі перенісся. При гаймориті - збоку від носа, в скронях, в районі вилиць.
  2. При фронтиті виділення з носу найчастіше незначні, хворий відчуває сильну закладеність носа. При гаймориті з носа виділяється слиз, в перші дні - прозора, а пізніше - жовто-зелена, з домішками гною.
  3. Фронтит викликає набряк верхніх повік, лоба над бровами. Гайморит - набряк під очима, нижніх повік.
Якщо є ознаки будь-якого виду синуситу, потрібно звернутися до ЛОРа. Часто потрібен рентген навколоносових пазух для діагностування певного виду синуситу. Тягнути зі зверненням до лікаря не варто, оскільки гайморит, фронтит можуть потягти за собою такі важкі і небезпечні навіть для життя ускладнення, як менінгіт, сепсис.

Чому важливо визначити, про який саме вид синуситу йдеться? В першу чергу, це потрібно для того, щоб виключити або підтвердити саме фронтит. Чим же такий небезпечний фронтит? Справа в тому, що при цьому захворюванні запалення локалізується занадто близько до головного мозку, а це означає, що якщо його вчасно не усунути, воно може привести до запальних процесів в мозку. Про можливі сумні наслідки цього можна навіть не згадувати.

Лікування синуситу

Будь-який вид синуситу передбачає комплексне лікування. Часто лікар призначає антибактеріальну терапію, а також прописує протизапальні препарати і місцеві засоби для усунення симптомів хвороби (краплі в ніс). Іноді лікування не дає швидкого ефекту, тоді лікар може додатково призначити фізіотерапевтичні процедури або операцію. Але, слід зазначити, що останнім часом оперативне втручання в разі лікування гайморитів і фронтитів вважається крайньою мірою і не використовується часто.

Необхідно пам'ятати, що будь-яке запалення в організмі згубно впливає на його роботу. А якщо мова йде про гнійне запалення - це особливо небезпечно і обов'язково вимагає швидкого і адекватного лікування. Гайморит і фронтит - це хвороби, які не проходять самі по собі. При їх перших симптомах потрібно звернутися до отоларинголога.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм