Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гострий лейкоз: які перспективи хворого?

Гострий лейкоз: які перспективи хворого?Гострий лейкоз, або лейкемія – це онкологічна хвороба, яка уражує кістковий мозок людини. Через мутацію стовбурові клітини не дозрівають, а кістковий мозок заповнюється незрілими клітинами – бластами. У ході прогресування хвороби пухлинні клітини виходять за межі кісткового мозку та потрапляють до інших органів та тканин, через що страждає печінка, селезінка, лімфовузли, шкіра, легені, слизові оболонки, головний мозок тощо. Гострими лейкозами часто хворіють діти, проте й дорослих недуга може не оминути.

Причини та симптоми гострого лейкозу

Точні причини розвитку лейкемії поки неясні, проте лікарі та вчені вказують на несприятливі фактори, які можуть її провокувати. До них належать:
  1. Спадкова схильність. Деякі види лейкозу практично завжди розвиваються одразу у обох близнюків, поширеною є ситуація розвитку лейкемії у декількох членів родини.
  2. Вплив на організм певних хімічних речовин. Іноді лейкоз розвивається після проходження курсу хіміотерапії для лікування іншого виду раку.
  3. Наявність супутніх гематологічних хвороб, наприклад, апластичної анемії, мієлодисплазії.
  4. Вплив на людину радіоактивного опромінення, особливо у високих дозах.
  5. Аномальна відповідь організму на вірусні інфекції.
Симптоми, Гострий лейкоз: які перспективи хворого?які повинні змусити занепокоїтися, наступні:
  • Втрата ваги, причину якої важко пояснити.
  • Постійне підвищення температури тіла (інколи значне, інколи ні).
  • Постійні вірусні інфекції.
  • Хронічна втома.
  • Втрата апетиту.
  • Запалення лімфовузлів: вони збільшені, але торкатися до них не боляче.
  • Дещо утруднене дихання.
  • М’язова слабкість.
  • Біль та підвищена чутливість у кістках та суглобах.
  • Нічна пітливість.
  • Часті кровотечі та поява підшкірних гематом.
  • Поява на шкірі та слизових оболонках висипання пурпурового кольору.
  • Збільшення селезінки, печінки.

Лікування гострого лейкозу

Чим раніше виявити хворобу, тим вищі шанси людини на життя. Тому при перших тривожних ознаках слід звернутися за консультацією до сімейного лікаря, який повинен виписати направлення до лікаря-гематолога чи онколога.

На сьогодні існує 2 методи боротьби з гострим лейкозом: багатокомпонентна хіміотерапія та трансплантація кісткового мозку. При виборі методу лікування враховується вік хворого, його генетичні особливості, наявність хронічних захворювань, кількість лейкоцитів в крові, реакція на попереднє лікування тощо. Кожен випадок є індивідуальним. Лікування, як консервативне, так і оперативне, є дуже високовартісним та тривалим. У середньому курс хіміотерапії при гострих лейкозах триває 2 роки.

Гострий лейкоз: які перспективи хворого?Хіміотерапія є дуже токсичною, тому має такі побічні реакції, як випадіння волосся, нудота, блювання, порушення роботи серця, нирок, печінки. Хворих обов’язково треба оберігати від інфекцій, забезпечити їм майже стерильний спосіб життя, адже їхній імунітет практично вбивається як хворобою, так і ліками.

Ще один спосіб лікування лейкемії – трансплантація кісткового мозку. Лише в ньому є стовбурові клітини, які мутують та провокують лейкоз. Тож хворий кістковий мозок видаляють, а здоровий пересаджують. Найкраще проводити операцію у період першої ремісії. Протипоказання для пересадки – це порушення функцій внутрішніх органів, гострі інфекційні хвороби, рецидиви лейкемії, похилий вік пацієнта. Такі операції є дуже високовартісними, і сумісного донора знайти досить важко, проте їх ефективність є високою.

Прогноз при гострому лейкозі

Чи може людина повністю вилікуватися від лейкемії? На сьогодні це реально, хоч і дуже важко та дорого. Вирішальну роль відіграє вік хворого, вид та підвид лейкозу, реакція організму на лікування. Діти набагато краще піддаються терапії, ніж дорослі. П’ятирічне виживання у дітей за умови правильного та своєчасного лікування становить 65-85%, у дорослих – 20-40%. Рецидиви після п’ятирічної ремісії виникають вкрай рідко, тому можна говорити про те, що гострий лейкоз можна вилікувати, головне вчасно звернути увагу на тривожні симптоми та звернутися за медичною допомогою.

Незважаючи на вкрай високі ціни на лікування онкологічних хвороб, в Україні діє низка державних програм, які забезпечують хворих хоча б частиною необхідних ліків. Тож ніколи не можна опускати руки, треба боротися до кінця.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм