Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Короткозорість у дітей: симптоми, причини, лікування

Короткозорість у дітей: симптоми, причини, лікуванняЗа статистикою, кожна третя дитина закінчує школу в окулярах або контактних лінзах, тобто з зіпсованим зором. Це дуже сумно, адже якщо короткозорість (міопію) виявити в ранньому дитинстві або на ранній стадії розвитку, її можна вилікувати. Але для цього потрібно вміти вчасно діагностувати проблему.

Симптоми і причини дитячої короткозорості

Якщо ваша дитина почала примружуватися, щоб побачити предмети, які знаходяться далеко, нахиляється над книгою, щоб прочитати текст або розглянути картинки, скаржиться на те, що їй погано щось видно - тоді терміново пора до офтальмолога перевірити її зір. Адже короткозорість дуже поширена в дитячому, а особливо в шкільному віці.

Підтвердити проблеми із зором може лікар-офтальмолог. Для цього йому потрібно оглянути очі дитини за допомогою спеціальної апаратури, а також провести прості, але показові тести на рівень зору.

Виділяють наступні причини короткозорості у дітей:
  • Спадкова схильність до хвороби: якщо і мама, і тато страждають від короткозорості, в 70% випадків ця хвороба буде виявлена ​​і у дитини.
  • Вроджена патологія. Зазвичай її симптоми з'являються в 1-й рік життя малюка.
  • Занадто інтенсивний розвиток і зростання дитини в підлітковому віці, що позначається на очному яблуці і через що розвивається фізіологічна міопія.
  • Інтенсивні постійні навантаження на очі: школяр багато читає, пише, дивиться на дошку, грає на телефоні, планшеті, дивиться телевізор, все це перенапружує очі.
  • Брак вітамінів і мікроелементів через неправильний раціон харчування.
Найчастіше набута короткозорість дає про себе знати в 9-12 років.

Лікування короткозорості у дітей

Чим раніше виявити проблему, тим ефективніше можна на неї вплинути. Тому так важливо проходити профілактичні огляди у офтальмолога. Щоб визначитися з програмою лікування, потрібно досліджувати очне дно дитини, периферичний зір і провести всю необхідну діагностику для виявлення причин і механізмів прогресування міопії.

Якщо короткозорість нестабільна і продовжує рости, дитині призначають окуляри або контактні лінзи, але час їх носіння строго визначається лікарем. Ефективний сучасний метод корекції зору - нічні лінзи. Вночі дитина спить в них, а вдень ходить без окулярів і без лінз. Корекція відбувається вночі під час сну, що дуже зручно для соціального життя дитини.

Окуляри і лінзи - це лише метод корекції зору, але не все лікування. Щоб зупинити прогресування міопії, дитині можуть призначити апаратне лікування, іноді - спеціальні краплі. 

Існує і операційне лікування короткозорості - лазерна корекція зору. Але дітям цей метод показаний досить рідко, тільки в тих випадках, коли консервативні методи лікування абсолютно неефективні, а пацієнт реально погано бачить. Але потрібно знати, що лазерну корекцію можна робити тільки в тому випадку, коли відзначається відсутність падіння зору протягом не менше трьох років.

Профілактика дитячої міопії

Дуже актуальне питання - профілактика короткозорості у дітей. Якщо до цієї хвороби немає спадкової схильності і вона не є вродженою, її можна уникнути. Для цього не потрібно захоплюватися гаджетами, правильно і повноцінно харчуватися, вести фізично активний спосіб життя. За статистикою, перебування на свіжому повітрі не менше, ніж 2 години на день, знижує ризик розвитку міопії у дитини на 36%. Також важливо хороше і правильне освітлення робочого столу дитини під час виконання домашніх завдань.

Крім того, потрібно пам'ятати декілька простих правил:
  • відстань між очима і книгою, комп'ютером, планшетом, телефоном тощо має бути не менше 40 см;
  • цю відстань не можна змінювати під час роботи, тому що через це очі перенапружуються, що провокує спазм циліарного м'яза і розвиток міопії;
  • не варто читати в транспорті;
  • з гаджетами дитині потрібно проводить не більше 30 хвилин поспіль.
Найголовніше - спостерігати за своїми дітьми. Якщо з'являється хоча б найменша підозра на погіршення зору, слід відразу ж звертатися до офтальмолога.

Автор: Ольга Купріянова
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм