Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке блокада серця? Які її можливі наслідки?

Що таке блокада серця? Які її можливі наслідки?Іноді у заключенні до електрокардіограми пацієнт може побачити діагноз “блокада серця”. Що це може означати? Наскільки небезпечним є даний стан? Звичайно, краще звернутися за роз’ясненнями до лікаря-кардіолога, але якщо такої можливості немає, треба знати головну інформацію з приводу видів та причин блокад серця.

Чому виникає блокада серця?

Блокада серця – це порушення проведення електричного імпульсу по певній ділянці провідної системи серця. Скорочення серця, які й забезпечують його безперервну роботу, відбуваються під впливом електричних імпульсів, які утворюються та проводяться на всі ділянки серцевого м’язу провідною системою серця. В нормі імпульс виникає в синусовому вузлі, який розташований у верхній частині правого передсердя. Потім цей імпульс розповсюджується на передсердя, викликає їх скорочення, поширюється на шлуночки. Коли проведення імпульсу десь порушується, тоді і йде мова про блокаду серця.

Причин блокади серцевого м’язу є багато. Практично будь-яке його ураження здатне спровокувати таку побічну дію. Отже, блокаду серця може викликати міокардит, стенокардит, інфаркт міокарду, інші кардіологічні захворювання, фізичні перенавантаження (актуально для професійних спортсменів). Крім того, до блокад може призводити передозування або неправильне вживання певних медичних препаратів. Трапляється, що блокада виникає внаслідок порушень ще у внутрішньоутробному розвитку дитини.

Які бувають блокади серця?

Блокади серця розрізняють за ділянкою, на якій виникають проблеми з проведенням імпульсів, а також за ступенем її вираженості, тобто за її силою. За останнім критерієм блокада серця буває:
  • Блокадою І ступеню, коли імпульси проводяться, але із запізненням.
  • Блокадою ІІ ступеню, або неповною – частина імпульсів не проводиться зовсім.
  • Блокадою ІІІ ступеню, повною – імпульси не проводяться взагалі. Її наслідком може бути втрата свідомості, поява судом та навіть смерть.
Блокада буває стійкою, яка існує увесь час, та минущою, що виникає іноді і не є постійною.

Як боротися з блокадою серця?

Багато серцевих блокад є небезпечними, тому, якщо ви помітили у себе порушення серцевого ритму (прискорений чи уповільнений пульс, аритмія), негайно зверніться за консультацією до кардіолога.

Блокада серця може виникати періодично, тому для її виявлення інколи не підходить звичайна електрокардіографія. Найчастіше для діагностики блокади використовують холтерівське моніторування, коли за допомогою спеціального обладнання, яке людина носить на собі добу, а іноді й довше, вимірюються показники серцевої діяльності через певні проміжки часу. Для уточнення діагнозу може також знадобитися ехокардіографія (УЗД серця).

Деякі блокади не потребують спеціального лікування, проте можуть бути симптомом певної хвороби серця. Інші блокади лікуються за допомогою медикаментів. Найбільш небезпечними є повні блокади серця, вони є показанням до імплантації людині штучного водія ритму. Також можливе проведення електростимуляції шлуночків серця.

Стратегія лікування блокади серця залежить від місця її виникнення, а також від ступеню її вираженості. Тому самостійно лікувати цей стан неможливо. Варто звернутися до лікаря для проведення всіх необхідних діагностичних та лікувальних процедур, а також для отримання рекомендацій щодо консервативного лікування блокади серця.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм