Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Коли серце б’ється надто повільно: чи небезпечна брадикардія?

Коли серце б’ється надто повільно: чи небезпечна брадикардія?Коли серце б’ється дуже швидко, просто “вискакує з грудей”, тоді людина інтуїтивно відчуває паніку, її самопочуття погіршується, вона усвідомлює усю небезпеку даного явища. А що відбувається, коли серце б’ється занадто повільно? Чи небезпечна хвороба, яка називається брадикардія?

Що таке брадикардія? Причини та симптоми хвороби

Брадикардія – це один з видів аритмії, коли частота серцевих скорочень (ЧСС) становить менше 60 ударів за хвилину. Виражена брадикардія – це менше 40 ударів серця за хвилину. Її наслідки можуть бути досить серйозними аж до розвитку серцевої недостатності. В нормі серце дорослої людини повинно битися з частотою від 60 до 80 ударів за хвилину.

Чому ж розвивається брадикардія? Через зміни в провідній системі серця, через які порушується розповсюдження електричного імпульсу. Причинами брадикардії можуть бути різноманітні органічні зміни в серцевому м’язі, атеросклероз, ішемічна хвороба серця, порушення в структурі серця внаслідок інфаркту тощо. Також на ЧСС впливає гормональний фон людського організму, наявність інфекцій, гіпертонія. Крім того, брадикардія може виникати і через прийом деяких медикаментів та під впливом на організм певних токсичних речовин.

До симптомів брадикардії належать наступні:
  1. Стан, близький до втрати свідомості, запаморочення голови, що викликане низькою частотою серцевих скорочень.
  2. Перепади показників артеріального тиску.
  3. Швидка втомлюваність.
  4. Несприйняття найменших фізичних навантажень.
  5. Порушення концентрації уваги.
  6. Короткочасні порушення зору.
  7. Утруднене дихання.
  8. Біль у грудях.
  9. Сплутаність думок.

Що робити при брадикардії?

Для діагностування брадикардії слід звернутися до лікаря-кардіолога, який призначить ЕКГ та, можливо, УЗД серця.

БрадикардіюКоли серце б’ється надто повільно: чи небезпечна брадикардія? лікують не завжди. Бувають функціональні та помірні форми хвороби, які не супроводжуються жодними клінічними симптомами та не потребують спеціальної терапії. Зазвичай це стосується незначного зниження ЧСС, трохи менше 60 ударів за хвилину. Якщо ж брадикардію спровокувала інша серцева патологія, лікувати треба саме її. Також терапії підлягає інфекція, яка спричинила розвиток брадикардії, нейтралізується вплив на організм токсинів. При брадикардії, викликаній прийомом певних ліків, необхідна відміна даних препаратів або ж зменшення їх дози, якщо повна відміна є неможливою.

Коли ж треба активно лікувати брадикардію?  Коли вона провокує стенокардію, втрату свідомості, гіпотонію (хронічно низький тиск), серцеву недостатність, шлуночкову аритмію. У важких та запущених випадках брадикардії може навіть знадобитися імплантація електрокардіостимулятора. Найбільш важке ускладнення цієї хвороби – раптова зупинка серця та смерть людини.

Брадикардія часто не сприймається як серйозна хвороба, а даремно, адже вона може призвести до появи вкрай важких станів. Та навіть якщо захворювання протікає у стандартній формі, воно приносить дуже багато неприємностей та банального дискомфорту людині. Вона постійно почувається млявою, втомленою, її працездатність значно падає. Крім того, хворий може втратити свідомість будь-де і будь-коли, що є дуже небезпечним з точки зору ймовірності отримання фізичних травм. Тому за наявності цієї недуги варто звернутися за консультацією до кардіолога та пройти необхідне лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм