Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке холера? Чи небезпечна вона для України?

Що таке холера? Чи небезпечна вона для України?Сьогодні в Ємені лютує епідемія холери, цій проблемі значну увагу приділяє світова система охорони здоров’я на чолі з ВООЗ. Даний факт змушує поставити питання про те, що ж таке холера, чому вона є реальною у ХХІ столітті та чи є вона небезпечною для жителів України?

Холера: що це за хвороба, які її симптоми та наслідки?

Холера – це гостра особливо небезпечна інфекційна хвороба. За короткий проміжок часу вона здатна заражати значну кількість людей, викликаючи цілі епідемії, при цьому смертність від неї досягає 50% за відсутності адекватного лікування. За статистикою ВООЗ, щорічно у світі фіксується від 1,3 до 4 мільйонів випадків зараження холерою, при цьому помирає від неї від 21 до 143 тисяч осіб.

Збудник хвороби – холерний вібріон, який є частиною флори багатьох водоймищ. Найкраще він розмножується при температурі 30-40°С, саме тому епідемії холери трапляються в Індії, країнах Азії та Африки, де спекотно. Холерна паличка гине під час кипіння води, а також під тривалим впливом прямих сонячних променів. На поверхні овочів та фруктів вона може жити до 5 діб. Спосіб зараження хворобою – фекально-оральний, від однієї хворої людини до іншої, через виділення збудника з фекалій та блювотних мас. Також людина може заразитися, випивши воду з холерним вібріоном.

Холера характерна не лише дляЩо таке холера? Чи небезпечна вона для України? спекотних країн, а й для тих, в яких не дотримуються норм елементарної гігієни, погано налагоджено процес водопостачання та очищення води. Наприклад, у Ємені уже декілька років йде громадянська війна, в процесі якої було практично знищено всі водопроводи.

Інкубаційний період холери триває 2-3 дні, після чого спостерігаються такі симптоми хвороби:
  • дуже сильна діарея (до 10 разів за добу та більше);
  • загальна інтоксикація організму, яка проявляється надзвичайно інтенсивним блюванням.
Людина втрачає колосальні об’єми рідини – до 20 літрів, в результаті чого відбувається згущення крові та зневоднення організму. Стан хворого дуже швидко погіршується, через втрату рідини можуть з’явитися м’язові судоми.

Риси обличчя хворого загострюються, очі западають, губи синіють, шкіра стає холодною, морщиться на кистях рук та стопах. Якщо людину не лікувати, вона помре у першу ж добу з 50-відсотковою ймовірністю.

Лікування та профілактика холери

Лікування холери проводиться виключно в умовах стаціонару. Основа лікування – заміщення потреб рідини та необхідних мікроелементів в організмі, підтримка водно-електролітного та кислотно-лужного балансу. Також людину лікують за допомогою антибіотиків, холерний вібріон є чутливим до звичайного тетрацикліну. Якщо вчасно почати терапію, ймовірність смертності становить усього 1%.

Повторно заразитися холерою цілком реально, перенесена хвороба не забезпечує стійкий імунітет. Тому вакцинуватися від неї неможливо. Профілактичні засоби від холери наступні:
  1. Мити руки перед їжею та приготування страв.
  2. Мити руки після туалету.
  3. Пити лише кип’ячену воду.
  4. Ретельно мити овочі та фрукти перед вживанням. У регіонах, схильних до поширення холери, також слід обдавати їх кип’ятком.
  5. Купатися лише у дозволених місцях.
  6. Не купувати їжу в сумнівних місцях.
  7. Не їсти в неперевірених закладах громадського харчування.
Отже, чи може бути холера небезпечною для України? Для наших географічних широт ця хвороба не характерна, проте ймовірність зараження завжди існує, тим більше враховуючи особливості життя у сучасному світі з можливістю відвідування проблемних регіонів з туристичною чи робочою метою. Тож обережність не зашкодить, тим більше на тлі епідемії в регіоні Аравійського півострова.

Читайте також: В Ємені лютує холера – загинуло вже більше 1000 осіб

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм