Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хвороби, які передаються через поцілунки

Хвороби, які передаються через поцілункиСьогодні, 6 липня, відзначається Всесвітній день поцілунку. До цієї дати доцільно провести дослідження: чи можуть бути поцілунки небезпечними для здоров’я, які хвороби передаються через них?

На що можна захворіти після поцілунків?

Багато людей дуже люблять цілуватися, це приємне заняття, яке піднімає настрій, може принести відчуття щастя, збудження, захищеності, тепла. Проте, якщо мова йде про глибокі поцілунки, під час яких відбувається інтенсивний обмін слиною, робити це треба з перевіреним партнером, за гігієну порожнини рота якого можна не перейматися. Адже через поцілунки можуть передаватися такі неприємні хвороби:
  • Інфекційний мононуклеоз, або вірус Епштейна-Барра. Його ще називають хворобою поцілунків, адже головний спосіб зараження – через слину від людини до людини. Інфекційний мононуклеоз має такі неприємні симптоми, як підвищення температури тіла, яке може тривати до 2-х тижнів, збільшення шийних лімфатичних вузлів, набряк гортані, закладення носу. Також у хворого може боліти живіт через збільшення селезінки та печінки. Найчастіше на вірус Епштейна-Барра страждають діти віком від 3 до 10 років, проте і дорослі можуть занедужати, а переносити захворювання вони будуть важче.
  • Цитомегалія. Збудником хвороби є цитомегаловірус, який теж може передаватися через поцілунки. Вона схожа за своїми симптомами на звичайну ГРВІ, для неї характерне підвищення температури тіла, нежить, біль у горлі, збільшення лімфовузлів. Єдина відмінність – затяжний перебіг, захворювання може тривати до 1,5 місяці. Саме цей симптом і повинен змусити занепокоїтися і здати аналіз на TORCH-інфекції. Особливо актуально це на етапі планування вагітності, адже інфекція передається плоду та може викликати в нього вроджені вади розвитку.
  • Виразка шлунку та дванадцятипалої кишки. Це звучить дуже дивно і незрозуміло, але це дійсно так: виразкою можна захворіти після поцілунків. Насправді все просто: цю недугу викликає бактерія гелікобактер пілорі, яка може потрапити до організму під час поцілунку від хворої людини до здорової.
  • Герпес. Вірус герпесу в неактивному стані присутній у 90% населення світу, а небезпечним для людини стає тоді, коли з’являються характерні висипання на губах та інших слизових. Тож цілуватися з людиною, у якої є ці висипання, тобто хвороба знаходиться у стадії загострення, не варто. Інакше можна занести до свого організму інфекції, патогенні мікроорганізми.
А чи можна заразитися через поцілунки на венеричні захворювання, такі як СНІД, сифіліс, гонорея тощо? Насправді, ймовірність зараження у такий спосіб є мінімальною, вона майже дорівнює нулю. Є поодинокі випадки фіксації факту розвитку цих хвороб після поцілунків, проте вони остаточно не доведені медичною наукою. Більш небезпечним є оральний секс, коли із ротом та слиною контактує безпосередньо статевий орган партнера, проте це вже зовсім інша тема.

Отже, коли ж можуть бути небезпечними поцілунки? Коли людина не слідкує за гігієною ротової порожнини, в неї у роті є мікротріщинки та інші ушкодження, в яких можуть накопичуватися віруси та бактерії. Також треба слідкувати за своїм імунітетом, адже для людини із сильним імунним захистом ніякі поцілунки не страшні. Слід відповідально ставитися здоров’я свого партнера, не цілувати його, якщо у вас є в організмі запальні процеси чи виразки. Найкращою профілактикою хвороб є постійність у стосунках: часта зміна партнерів для поцілунків – це завжди ризик. Проте пам’ятайте, що це заняття приносить радість та відчуття щастя, тож цілуйтесь на здоров’я, але робіть це відповідально.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм