Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Симптоми, діагностика та стратегія лікування гепатиту С

Симптоми, діагностика та стратегія лікування гепатиту СГепатит С – це найбільш важка форма вірусного гепатиту. Дане інфекційне захворювання небезпечне ще й тим, о у більшої половини людей, які перехворіли його гострою формою, воно перетворюється на хронічне. Якщо гепатит С не лікувати, руйнування печінки з часом може призвести до цирозу.

Як можна заразитися гепатитом С?

Отримати цю небезпечну хворобу можна у наступних ситуаціях:
  1. Під час переливання донорської крові. У всьому світі від 0,01 до 2% донорів є носіями вірусів гепатиту, при цьому вони можуть про це навіть не здогадуватися. Тому на сьогоднішній день вся донорська кров обов’язково тестується на вірус гепатиту С. Проте ризик зараження суттєво підвищується у осіб, які потребують повторних, термінових переливань крові, коли кожна хвилина на обліку.
  2. При використанні однієї голки різними людьми. Це найбільш розповсюджений шлях зараження гепатитом С сьогодні, він характерний, зокрема, для наркоманів.
  3. При нанесенні татуювання, під час акупунктури, процедури манікюру у неперевіреному закладі. Якщо інструменти неправильно чи недобросовісно обробити, вони можуть стати переносниками вірусу гепатиту С.
  4. Під час статевого акту. Однак лікарі визнають, що ризик зараження гепатитом С під час сексуального контакту є незначним.
  5. Від матері до плоду. Цей ризик також є незначним, проте підвищується, якщо жінка має активну форму вірусу чи перенесла гострий гепатит С в останні місяці вагітності. З грудним молоком гепатит С не передається.
Варто зазначити, що у 40% випадків лікарі не знають, чому пройшло зараження, його джерело залишається невідомим.

Симптоми гепатиту С

Інкубаційний період хвороби триває від 2 до 26 тижнів, під час якого вірус розмножується та адаптується до організму. Після цього хвороба себе виявляє наступними симптомами:
  • плавне підвищення температури тіла;
  • головний біль;
  • погане самопочуття, ламкість у тілі, біль у суглобах;
  • висипання на шкірі;
  • втрата апетиту;
  • біль у правому підребер’ї;
  • нудота, блювання;
  • потемніння сечі;
  • знебарвлення калових мас;
  • з’являються симптоми жовтухи.
Під час гепатиту С лікарі відмічають збільшення печінки та іноді селезінки, у крові підвищується рівень білірубіну. Зазвичай, після появи жовтухи стан хворого покращується.

Приблизно 20% хворих на гепатит С повністю виліковуються, ще до 20% стають носіями вірусу, решта (60-70%) отримують хронічну форму гепатиту С.

Хронічна форма гепатиту С найбільш небезпечна. Її симптоми проявляються періодично, без певної закономірності. Людина почуває себе зле, дуже втомлюється, не може виконувати певні фізичні роботи. Вона відчуває нудоту, біль у животі, м’язах та суглобах, у неї можуть спостерігатися розлади випорожнень. Якщо хвороба дуже запущена, вона виявить себе жовтухою, потемнінням сечі, свербінням шкіри, людина втрачає вагу, її печінка суттєво збільшується.

Діагностика та лікування гепатиту С

Дану хворобу діагностує та лікує інфекціоніст, якщо форма гепатиту хронічна – гематолог чи гастроентеролог.

Діагностувати вірусний гепатит С допоможуть такі аналізи та процедури:
  1. Біохімічний аналіз крові на білірубін, АлАТ та АсАТ, які можна зробити за допомогою гематологічного аналізатора.
  2. Аналіз крові та антитіла до вірусу гепатиту С (анти- HCV).
  3. Полімерна ланцюгова реакція гепатиту С.
  4. УЗД органів черевної порожнини.
  5. Біопсія печінки.
Результати аналізів може трактувати лише лікар, адже наявність антитіл не обов’язково означає наявність хвороби. Можливо, вона була перенесена у минулому.
Найбільш небезпечний хронічний гепатит С, який поступово руйнує печінку та може трансформуватися у цироз чи рак.

Лікування гепатиту С є комплексним, його мета – зменшити чи усунути запалення печінки, а також зменшити кількість або повністю вивести вірус з організму людини. Головний препарат в терапії проти гепатиту С – інтерферон-альфа, який попереджає інфікування здорових клітин печінки. Цей препарат має побічні дії, які нагадують симптоми грипу. Вони проходять через 12 годин.

Лікування гепатиту С дуже складне та тривале, воно потребує постійного контролю. Хворий повинен щомісячно здавати аналізи крові, щоб оцінювати ефективність обраної стратегії. Контрольні аналізи проводять і після завершення курсу лікування впродовж декількох місяців, щоб не пропустити появу нових симптомів ураження печінки.

Небезпека гепатиту С ще й у тому, що проти нього поки не винайшли ефективної вакцини, як, наприклад, проти гепатиту В.

Гепатит С – важка хвороба, яка уражує печінку і може призвести до фатальних наслідків. Щоб її уникнути, варто приділяти велику увагу профілактичним заходам та відповідально ставитися до свого здоров’я. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм