Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини збільшення лімфатичних вузлів під пахвами

Основні причини збільшення лімфатичних вузлів під пахвамиПричин збільшення лімфатичних вузлів під пахвами досить багато. Вони можуть варіюватися від інфекційних процесів до травм, та інколи навіть свідчити про рак.

Пахвова лімфаденопатія - це не хвороба, а симптом захворювання. Вона може виникати самостійно або разом із лімфаденопатією в інших частинах тіла, наприклад у паху чи шиї.
 
Однак яка роль лімфатичних вузлів? Насамперед їх функція полягає у фільтруванні чужорідних агентів з організму та зберігання лімфоцитів, які атакують захворювання та інфекції. Так коли людина має інфекцію або травму, лімфатичні вузли можуть збільшуватися, оскільки вони починають фільтрувати небажані клітини з лімфи. Тобто працюючи інтенсивніше аби видалити відходи й виникає їх набряк.
 
Лімфатичні вузли розташовані по всьому тілу: шия, пахви, груди, живіт, пах. Детальніше розберемо саме пахвинні вузлики. Насамперед їх збільшення можна помітити під час пальпування, а коли кілька вузлів набрякають внаслідок серйозного захворювання порушення стає помітним візуально.
 
Якщо лімфатичні вузли збільшені більш ніж в одній частині тіла, стан відомий як генералізована лімфаденопатія, що свідчить про системне захворювання. Локалізована лімфаденопатія належить до їх збільшення в одному місці.

Характерні ознаки

  1. Набряк з можливим поширенням на груди чи руку.
  2. Відчуття печіння або поколювання.
  3. Швидка стомлюваність.
  4. Біль у суглобах або м’язах.
  5. Больові відчуття.
  6. Підвищена чутливість.
Відмітимо, що тривалість ураження лімфовузлів залежатиме від початку лікування першопричини. Тобто коли організм починає успішно долати інфекцію набряк зменшуватиметься.
 
Не зволікати зі зверненням до лікаря потрібно якщо збільшення лімфовузлів відбулося без видимої причини, а сам набряк триває понад двох тижнів. Також варто занепокоїтися якщо вузол або вузли нерухомі та тверді при пальпації, та додатково спостерігається раптова втрата маси тіла, лихоманка, нічна пітливість, гіперемія.

Основні причини

Саме завдяки розташуванню ураженого лімфатичного вузла можливо визначити, яка причина даного стану.

Тому коли збільшуються лімфовузли під пахвою, існує ймовірність, що організм бореться з інфекцією або будь-яким іншим станом. 

До потенційних причин збільшення лімфовузлів під пахвою можна віднести:
  • вірусна інфекція (наприклад, грип, краснуха, герпес);
  • бактеріальна інфекція (наприклад, збудниками можуть бути стафілококи чи стрептококи);
  • аутоімунні захворювання (наприклад, ревматоїдний артрит);
  • онкологія (наприклад, лейкемія, рак молочної залози);
  • приймання певних лікарських препаратів (наприклад, протисудомні, інгібітори АПФ).

Діагностика та тактика лікування

З метою встановлення причини збільшення лімфатичних вузлів під пахвою та надання рекомендацій стосовно лікування, лікар визначатиме наявні скарги та симптоми, проведе фізикальний огляд. У деяких випадках також можливе проведення діагностичних тестів, у вигляді лабораторних досліджень крові, біопсії, УЗД та КТ.
 
Не існує спеціального лікування пахвової лімфаденопатії, окрім усунення основної причини. Воно може включати антибіотики для бактеріальних інфекцій, протиревматичні препарати або хімієтерапію та операцію при раку. Тому зазвичай стан лімфатичних вузлів покращується при усуненні провокуючого фактора. Додатково лікар рекомендуватиме пити достатню кількість води, приймати знеболювальні, нестероїдні протизапальні та прикладати теплі компреси.
 
І запам’ятайте, що незрозумілий набряк або наявність інших серйозних симптомів повинні спонукати відвідати лікаря для подальшого обстеження.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм