Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кератоз: причини захворювання шкіри

Кератоз: причини захворювання шкіриНа жаль, в наш час кератоз далеко не рідкісне явище. Клінічна картина може проявлятися у вигляді незначного лущення, або ж характеризуватися значним зроговінням шкіри. Розберемо, що означає термін «кератоз», та які методи лікування застосовуються.

Кератоз– це термін, що об’єднує групу захворювань та характеризується потовщенням рогового (поверхневого) шару шкіри.

Найбільш піддаються захворюванню ділянки кисті рук, лікті, коліна, підошви, волосиста частина голови.

Класифікація

В залежності від локалізації ураження розпізнають локалізований кератоз (уражається певна ділянка шкіри) та дифузний (уражується велика частина шкірних покривів, або вся площа).

Також по етіології кератозу існують наступні види:
  • спадковий кератоз: характеризується появою симптомів з народження або з раннього дитинства;
  • набутий кератоз: поява набутого кератозу та факторів, які його викликають, до кінця не вивчені;
  • симптоматичний: є симптомом інших патологій, або ж результатом негативного впливу навколишнього середовища.

Причини

  • спадковий фактор;
  • вік, а саме вікові зміни шкіри;
  • надмірне перебування під сонячними променями або опіки. Також у зону ризику входять люди зі світлою шкірою;
  • контакт з хімічними речовинами;
  • ослаблений імунітет;
  • наявність в анамнезі ВІЛ інфекції, патології ендокринної системи.

Симптоми


Загальні симптоми кератозу проявляються у вигляді шорсткості та ущільнення певних ділянок шкіри, прояв яких з часом буде тільки посилюватися.

Також в залежності від виду кератозу розрізняють такі типи:

Фолікулярний кератоз: основна причина появи даної форми це надлишок кератину. Фолікулярний кератоз проявляється у вигляді світлих горбків, найчастіше близько волосяних фолікулів. У більшості випадків висипання з'являються в холодну пору року, а влітку зникають.

Себорейний кератоз: проявляється у вигляді ороговілих ущільнень коричневого або чорного кольору. Часта локалізація: обличчя, руки, груди. Розвивається повільно (при стрімкому розвитку, кровоточивості необхідно звернутися до фахівця, з метою виключити рак, який замаскувався під кератоз).

Актинічний кератоз: характеризується утворенням ущільнень з шорсткою поверхнею, іноді з появою лусочок (як наждачний папір). Шкіра навколо утворень запалена та гіперемована. При спробах усунення лусочок місця ущільнень кровоточать. Даний вид кератозу може перероджуватися в рак шкіри.

Діагностика


Для визначення захворювання лікар-дерматолог проводить повний огляд шкірних покривів. Також необхідно провести ряд інструментальних методів обстеження, у вигляді дерматоскопія та біопсії необхідної ділянки шкіри.

Лікування

 
Лікування передбачає використання радикальних хірургічних методів, або терапевтичних, але тоді хвороба не усувається повністю, а тільки пом'якшуються її симптоми.
 
Консервативна терапія містить в собі використання спеціальних пом'якшувальних гелів та кремів, для зменшення утворених наростів, або ж шампунів при кератозі волосистої частини голови.  Додатково, для поліпшення ефекту призначається дієта, фізіотерапія, вітамінотерапія та ретиноїди (вони сповільнюють процес росту утворень).
 У тому випадку якщо кератоз має високий ризик переходу в злоякісну форму, застосовуються більш радикальні методи лікування:
  • видалення лазером (має точний вплив на утворення);
  • кріодеструкція (заморожування рідким азотом);
  • електрокоагуляція (утворення припікається електричним струмом високої частоти);
  • радіохвильове видалення (відбувається за допомогою спеціального ножа, під впливом радіохвиль).
При відсутності лікування, кератоз попри те, що в більшості випадків він безпечний, здатний привести до екземи, випадання зубів, проблемам з ендокринною системою та початку розвитку раку.
 
З метою профілактики рекомендовано проходити щорічні огляди у дерматолога та не забувати про догляд за шкірою, застосовуючи сонцезахисні й зволожувальні креми.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм