Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вітиліго: чому розвивається це захворювання шкіри?

Вітиліго: чому розвивається це захворювання шкіри?25 червня відзначався Всесвітній день вітиліго. Це привід згадати про людей, які страждають від порушень пігментації, що проявляються плямами на шкірі. Навіть в 21 столітті таким людям важко жити в суспільстві, адже їх, на жаль, все ще переслідують глузування та нерозуміння. Що ж таке вітиліго? Чому воно розвивається і чи можна з ним боротися?

Що таке вітиліго?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, від 0,8 до 2,8% населення землі страждає від вітиліго. Це, за різними підрахунках, близько 100 мільйонів людей.

Вітиліго - це порушення пігментації, яке проявляється зникненням пігменту меланіну на певних ділянках шкіри. В результаті шкіра людини в різних місцях стає ніби покрита світлими плямами.

Найчастіше хвороба вражає зону обличчя (особливо біля очей, вух, носа), кисті рук, лікті, коліна, зап'ястя, пах.

Чому розвивається вітиліго?

Точної причини виникнення хвороби ніхто не знає. Але існує припущення, що на її розвиток можуть вплинути деякі ліки, хімічні речовини, які потрапляють в організм людини. Також потрібно враховувати певні аутоімунні чинники і особливості розвитку нервової системи. Запалення шкіри теж можуть спричинити розвиток вітиліго.

Відомо, що існує спадкова схильність до захворювання.

Є дві найпоширеніші точки зору щодо того, чому виникає вітиліго. Перша точка зору - це те, що дефіцит меланіну, який і провокує вітиліго, - це суто спадкова проблема. Друга точка зору - вітиліго - це захворювання імунної системи. В такому випадку причинами його виникнення можуть бути:
  • сильний стрес;
  • отруєння організму шкідливими речовинами;
  • перенесені інфекції;
  • опромінення ультрафіолетом;
  • гормональні порушення.
Виходячи з можливих причин захворювання, вітиліго може лікувати дерматолог, невролог, ендокринолог. Також може знадобитися консультація генетика.

Лікування вітиліго

Першочергове завдання терапії - зупинити поширення даного захворювання. Потрібно всіляко захищати шкіру від контакту з ультрафіолетовими променями, тому що на ділянках шкіри без меланіну дуже швидко з'являються опіки від сонця. Медикаментозна терапія в основному гормональна: курси гормонів не допускають подальшого розвитку вітиліго і допомагають дещо поліпшити ситуацію зі шкірою. Всі мазі, креми, медикаменти хворому повинен призначати лікар. Також слід чітко дотримуватися рекомендацій лікаря щодо дозування препаратів і часу їх використання.
Іноді ділянку шкіри без пігменту меланіну лікарі пропонують видалити хірургічним шляхом. Але це можливо лише для невеликих ділянок шкіри.

Вітиліго досить важко піддається лікуванню. І після тимчасового поліпшення можливе погіршення. Успіх лікування дуже сильно залежить від морального і фізичного здоров'я пацієнта. Також важливо, наскільки великі площі тіла вразила хвороба.

Для фізичного здоров'я людини вітиліго в принципі не є небезпечним. Єдине - потрібно ретельно захищати пошкоджені ділянки шкіри від ультрафіолету. Однак на психологічний стан хворого вітиліго дуже негативно впливає, оскільки відмінності в зовнішності від більшості людей зазвичай викликає у суспільства в кращому випадку інтерес, в гіршому - нерозуміння і цькування. Тому так важливо розуміти, що всі люди різні, що від хворого вітиліго заразитися неможливо, що він потребує моральної підтримки, а не переслідування.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм