Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Підступний хламідіоз: як виявити та подолати інфекцію?

Підступний хламідіоз: як виявити та подолати інфекцію?Хламідіоз – одна з найбільш розповсюджених у сучасному світі венеричних хвороб, що характерна як для жінок, так і для чоловіків. Не так давно вчені дійшли висновку, що саме бактерія Chlamydia trachomatis, що є внутрішньоклітинним паразитом, у багатьох випадках призводить до безпліддя та невиношування вагітності. Крім того, хламідіоз має й інші негативні наслідки для здоров’я у представників обох статей, тож слід своєчасно його виявляти та лікувати.

Що таке хламідіоз?

Урогенітальний (сечостатевий) хламідіоз – це венеричне інфекційне захворювання, при якому хламідії (бактерії) пошкоджують статеві органи та сечовивідні шляхи людини. Статистика стверджує, що від цієї хвороби страждає від 6 до 8% дорослого населення світу.

Бактерії, що викликають захворювання, можуть жити та активно розмножуватися всередині організму людини, а також перебувати в навколишньому середовищі. На хламідіоз можна заразитися не лише статевим, але й побутовим шляхом (через рукостискання, спільне використання посуду, рушників, постільної білизни). Проте, звичайно, найчастіше ця хвороба переноситься саме під час статевого акту.

Симптоми хламідіозу у чоловіків та жінок

На хламідіоз хворіють як чоловіки, так і жінки. Перші 2-3 тижні після зараження протікають абсолютно безсимптомно, але саме в цей період хламідії вбудовуються у клітини та активно розмножуються. Далі можливі два варіанти розвитку подій: хвороба і далі буде протікати без будь-яких ознак, і людина не буде здогадуватися про неї, або ж її симптоми все ж таки дадуть про себе знати.

До симптомів хламдіозу у чоловіків належать наступні:
  • мутний колір першої вранішньої сечі, скловидні виділення;
  • свербіж та печіння під час сечовипускання;
  • загальна слабкість;
  • незначне підвищення температури;
  • кров’янисті виділення в кінці процесу сечовипускання чи сім’явиверження.
Що стосується жінок, у них хвороба проявляються наступними ознаками:
  • поява слизоподібних виділень з піхви, які мають неприємний запах, жовтуватий колір;
  • свербіж та печіння під час сечовипускання;
  • загальна слабкість;
  • незначне підвищення температури.

Чому хламідіоз є небезпечним?

Навіть без будь-якого лікування усі симптоми хламідіозу приблизно через 2 тижні зникнуть, і людина буде думати, що вона здорова. Проте це не так: захворювання не зникає, а набуває хронічного характеру. Хламідії послаблюють імунну систему людини, можуть спричиняти ушкодження внутрішніх органів, суглобів, навіть очей.

У жінок хламідії провокують запалення у маточних трубах та черевній порожнині, наслідком чого буває утворення спайок та непрохідності маточних труб, що призводить до безпліддя. У чоловіків ці бактерії також викликають безпліддя, а також простатит.

Особливо небезпечним є хламідіоз під час вагітності. По-перше, він може викликати запальні зміни в плаценті, негативно впливати на її формування та функціональні особливості. Це часто призводить до викидня, передчасного відходження навколоплідних вод, відшарування плаценти, слабкої пологової діяльності. По-друге, бактерії можуть негативно впливати й на дитину: провокувати затримки росту та розвитку плоду, інфікувати новонародженого під час пологів, через що у нього може бути кон’юнктивіт, бронхіт та навіть пневмонія у перші дні життя. Тож на етапі планування вагітності краще здати аналізи на наявність хламідіозу.

Діагностика та лікування хламідіозу

Симптоми хламідіозу є дуже непевними, тому при наявності будь-яких нетипових виділень зі статевих органів слід звертатися до лікаря. Питаннями цієї хвороби займається гінеколог, уролог та дерматовенеролог.

Щоб діагностувати захворювання, слід виявити хламідії, а це буває дуже непросто: вони живуть колоніями, нерівномірно по статевих органах, тому під час простого мазку можуть бути непомітними. На сьогодні найбільш ефективними є два способи виявлення даних бактерій: пряма імунофлюоресценція (ПІФ) та ДНК-діагностика (ПЦР). Дані методи дослідження призначає та проводить лікар.

Позбутися хламідій – теж завдання не з легких: вони вміють пристосовуватися до ліків. Лікар призначить антибактеріальну терапію, інші супутні лікарські засоби, спеціальну дієту, відмову від статевого життя на період лікування.

Дуже важливий момент: лікуватися слід всім сексуальним партнерам хворого, адже хвороба практично гарантовано передалася статевим шляхом. Тож, якщо це сімейна пара, терапію проходить і чоловік, і жінка. Якщо сексуальних партнерів за життя було багато, рекомендується всіх їх повідомити про можливу інфекцію та порадити пройти обстеження й лікування. По закінченню курсу проводяться контрольні аналізи, а потім ще ті ж аналізи через місяць. Тільки у разі відсутності хламідій можна говорити про ефективність лікування.

Хламідіоз – це небезпечна венерична хвороба, підступна своїм безсимптомним перебігом. Вона може призвести до важких наслідків, тож з неї можна і варто боротися, і чим швидше, тим краще.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм