Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром гіперстимуляції яєчників: основні прояви ускладнення екстракорпорального запліднення

Синдром гіперстимуляції яєчників: основні прояви ускладнення екстракорпорального заплідненняВсе більше перш звертаються до медичних центрів з метою лікування безпліддя.

З цією метою використовуються передові репродуктивні технології, такі як екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ). Механізм дії даного методу полягає в стимулюванні виробництва яйцеклітин, щоб пізніше отримати їх та запліднити у лабораторії. Після цього ембріони переносяться назад в матку з надією на імплантацію. При цьому додатково в певні моменти циклу признають різні лікарські препарати.

Однак можливі й свої ускладнення серед ЕКЗ. До прикладу це синдром гіперстимуляції яєчників, про який ми поговоримо далі.

Синдром гіперстимуляції яєчників (СГЯ) — це стан, що супроводжується негативною реакцією яєчників на велику кількість гормонів. Його розвиток полягає в набряку яєчників та наповнення їх рідиною з наступним її витікання в організм. 
Відмітимо, що СГЯ, як правило, розвивається у жінок, які проходять екстракорпоральне запліднення за допомогою ін’єкційних препаратів.

Основні причини

Синдром гіперстимуляції яєчників  вважається «ятрогенним» ускладненням. Тобто зазвичай даний стан є результатом гормональної терапії, яка використовується в певних методах лікування безпліддя. Введений спеціальний препарат допомагає підготувати яйцеклітини, хоча як зазначалося вище він може призвести до набряку яєчників і витоку рідини в черевну порожнину, іноді значного.

Досить рідко трапляються випадки, коли синдром може виникнути без лікування безпліддя.
Звісно, що не всі жінки можуть стикнутися з даним станом. До факторів ризику можна віднести:
  • наявність в анамнезі синдрому полікістозних яєчників;
  • віковий фактор (до 35 років);
  • попередні випадки синдрому гіперстимуляції яєчників;
  • високий рівень естрогену під час циклу ЕКЗ та хоріонічного гонадотропіну людини (ХГЛ);
  • низька маса тіла.

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття в животі, що варіюються від легкого до помірного ступеня вираженості.
  2. Метеоризм.
  3. Нудота та блювання.
  4. Діарея.
  5. Дискомфортні відчуття в ділянці розташування яєчників.
Прояв даних симптомів відбувається переважно через тиждень після введення ліків. Однак кожен випадок індивідуальний. Не є виключенням, коли скарги виникатимуть пізніше та матимуть більш сильні прояви. Так попри низький відсоток випадків, жінка може стикнутися з сильним больовими відчуттями, утрудненим диханням, збільшенням ваги, зменшенням кількості сечі та навіть формуванням тромбів.

Тактика

З метою діагностування синдрому лікар проведе фізикальний огляд та ряд діагностичних тестів, серед яких УЗД, рентгенографія (дадуть можливість визначити рідину в черевній порожнині), лабораторні дослідження крові.
 
Легкий перебіг синдрому гіперстимуляції яєчників може проходити самостійно без лікарського втручання. Виключенням є настання вагітності у цей період. У такому випадку скарги жінку турбуватимуть трошки довше.
Середній ступінь тяжкості потребує консервативного лікування у вигляді знеболювальних (за необхідності), уникання надмірної фізичної активності та дотримання водного балансу. При цьому стан на постійній основі контролюється. 
Тяжкий перебіг синдрому потребує перебування в стаціонарі, оскільки виниклі ускладнення можуть становити загрозу для життя. У лікарні лікар призначає внутрішньовенне введення рідин, щоб допомогти з гідратацією, коригування дози ліків для безпліддя. Додатково можливе призначення антикоагулянтів.

З метою запобігання даного стану та при проходженні курсу лікування безпліддя, лікар повинен розробити індивідуальний план з підтримування стабільного рівня гормонів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм