Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як часто жінці потрібно профілактично обстежувати груди?

Як часто жінці потрібно профілактично обстежувати груди?Профілактичні обстеження грудей дуже важливі, адже за умови раннього виявлення раку його можна буде успішно вилікувати. А ось рак молочної залози, який діагностували пізно, дуже важко піддається лікуванню.

Як часто жінкам слід відвідувати мамолога?

Лікар, який спеціалізується на хворобах молочних залоз, називається мамолог. Якщо у вас в місті немає такого вузького фахівця, можна звернутися до гінеколога. Негайно відправитися до лікаря потрібно, якщо ви виявили будь-які зміни в грудях. Наприклад, намацали затвердіння. Не потрібно відразу панікувати, слід просто піти на консультацію до лікаря.

Лікарі рекомендують відвідувати мамолога раз на рік з моменту настання повноліття жінки (тобто, з 18-ти років). Робити це потрібно в першій половині менструального циклу.

Які профілактичні обстеження грудей потрібно регулярно проходити?

З 18 до 40 років раз на рік потрібно робити УЗД молочних залоз. Якщо за результатами УЗД лікар щось запідозрить, він відправить пацієнтку на мамографію. Після 40-ка років рекомендується раз на рік проходити процедуру мамографії і також УЗД молочних залоз.

Чому для пацієнток різного віку потрібні різні методи діагностики?

Метод дослідження молочної залози обирають, виходячи з віку пацієнтки, не випадково. Жінці до 40 років краще робити УЗД, тому що щільність залізистої тканини у більш молодих пацієнток ускладнює проходження рентгенівського променя під час процедури мамографії. Тому результати мамографії менш інформативні у молодих пацієнток. Однак для підтвердження діагнозу раку мамограму потрібно буде пройти після УЗД, на якому і запідозрять онкологію.

Після 40 років рекомендується проходити і УЗД, і мамографію, оскільки ці два методи дослідження доповнюють один одного. Також бажаний огляд лікаря-мамолога.

Існує ще такий метод дослідження, як МРТ молочних залоз. Він рекомендований після пластичних операцій на грудях і для уточнення діагнозу під час виявлення невеликих за розміром утворень в грудях.

Що повинно стурбувати жінку?

Якщо жінка не годує дитину грудьми, і у неї болять молочні залози, намацується ущільнення, піднялася температура, потрібно терміново звернутися до лікаря. Якщо ж ці симптоми спостерігаються у годуючої мами, з візитом до лікаря також не можна відкладати, адже це може бути мастит.

Крім найстрашнішого, раку молочної залози, новоутворення може бути кістою. Існують медикаментозні і хірургічні способи лікування фіброзно-кістозної мастопатії. Це захворювання можуть супроводжувати ендокринні порушення, тому боротися з хворобою обов'язково потрібно. Крім того, іноді в кісті розвивається злоякісна пухлина. Тому мастопатію потрібно тримати під постійним контролем.

Про своє здоров'я жінка повинна дбати сама. Саме від її уважності в цьому питанні може залежати її життя. Тому не сподівайтеся ні на кого, займайтеся своїм здоров'ям і вчасно відвідуйте лікарів.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм