Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що треба знати про жіночі статеві гормони?

Що треба знати про жіночі статеві гормони?Дослідження крові на жіночі статеві гормони – це один з аналізів, який ілюструє загальний стан здоров’я жінки. Які ж саме гормони досліджуються, та що вони показують?

Коли може знадобитися аналіз на статеві гормони?

Статеві гормони – це біологічно активні речовини, які відповідають за наявність у людини первинних та вторинних статевих ознак та функціонування репродуктивної системи. Також вони впливають на інші системи організму, обмін речовин та психоемоційний стан.

Необхідність у здачі крові на статеві гормони виникає, коли існує підозра на порушення їх обміну. Якщо говорити про жінок, підозри на гормональний дисбаланс з’являються у лікаря тоді, коли існують порушення менструального циклу у пацієнтки, занадто рясні чи болючі менструації. Також статеві гормони жінки аналізують у випадку хронічного невиношування вагітності, безпліддя. Гормональні порушення можна запідозрити за наступними зовнішніми ознаками:
  • нездоровий стан шкіри (вугрі, висипання, жирний блиск);
  • поганий вигляд волосся, схильність до його надмірної жирності;
  • занадто інтенсивний ріст волосся на тілі, його поява у нехарактерних для жінки місцях (наприклад, на обличчі);
  • різка зміна ваги;
  • перепади артеріального тиску;
  • набряки;
  • головний біль;
  • сильна втомлюваність;
  • розлади травлення.

Які жіночі статеві гормони досліджуються?

Головні показники гормонального фону жінки – це естрогени, прогестерон, лютеїнізуючий гормон (ЛГ), пролактин, фолікулостимулюючий гормон (ФСГ), тестостреон та дегідроепіндростерон-сульфат (ДЕАС).

Естрогени – головні статеві гормони жінки. Вони виробляються яєчниками та у невеликій кількості наднирковими залозами. Ці гормони відповідальні за вторинні статеві ознаки у жінки та разом з прогестероном контролюють її репродуктивну систему.

Прогестерон так само утворюється в яєчниках та у невеликій кількості в надниркових залозах. Цей гормон є дуже важливим під час вагітності: спочатку виділяється жовтим тілом, пізніше – плацентою. Підвищення його рівня під час вагітності є нормою. Прогестерон відповідає за імплантацію ембріона в матку, попереджує відторгнення плідного яйця, запобігає викидням, якщо наявний у нормальній кількості.

ЛГ та ФСГ виробляються гіпофізом. В яєчниках ці гормони стимулюють ріст та дозрівання фолікулів, утворення жовтого тіла під час вагітності, вироблення естрогенів та прогестерону. Важливим є співвідношення даних гормонів між собою. Під час вагітності нормальним є зниження кількості ЛГ.

Пролактин теж продукується гіпофізом. Його головна функція – стимуляція росту та розвитку молочних залоз, налагодження процесу лактації у жінки, що народила дитину. Цей гормон пригнічує вироблення ФСГ і затримує овуляцію, тому вона часто не настає під час грудного вигодовування. Кількість пролактину підвищується в організмі під час вагітності та подальшої лактації. Доведено, що у жінок, які нервують, перебувають у пригніченому психологічному стані, даний гормон виробляється погано, що часто впливає на відсутність молока у новоспеченої матусі. Тому так важливо зберігати спокій після пологів.

Тестостерон та ДЕАС – це андрогени, або чоловічі статеві гормони, проте вони є в невеликій кількості і в жіночому організмі, синтезуються яєчниками та наднирковими залозами. Тестостерон відповідає за статевий потяг жінки та має певний вплив на роботу деяких систем та залоз. Якщо чоловічі статеві гормони виявлені у жінки в надмірній кількості, це ознака гормонального дисбалансу в її організмі.

Це головній статеві гормони, які досліджуються у жінок. Якщо аналіз виявляє певні відхилення від норми, пацієнтці варто звернутися до лікаря-гінеколога за консультацією та схемою лікування.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм