Перевозка больных

5 ознак дорослішання, які бентежать дівчат

5 ознак дорослішання, які бентежать дівчатПерші місячні, акне, надмірне виділення поту і його неприємний запах, поява небажаного волосся та інші такі незвичні й неочікувані зміни тіла часто примушують дівчат підліткового віку почуватися невпевненими і соромитися себе.

У цей період батькам і, у першу чергу, звісно, мамам, важливо підтримати доньку на шляху дорослішання і пояснити, що усі дискомфортні відчуття скоро минуть. Скажіть дівчині: «Це відбувається з кожною жінкою, і зі мною було так само»… 
Про що і як говорити з уже не дівчинкою, але ще не жінкою — кілька порад, які допоможуть вам пояснити усе важливе просто й зрозуміло, зберігаючи довіру доньки. 
 

Розмова мами з донькою


Важливо розуміти, що ваша донька — уже не дитина. Можливо, вона ще не почувається дорослою, але знає, що її тіло змінюється, і, насправді, їй уже хочеться сприймати себе жінкою. Дівчата підліткового віку, як правило, прагнуть здаватися ще дорослішими, ніж вони є. До того ж, важливою особливістю підліткового віку саме у дівчат є невідповідність між календарним і біологічним віком. Це означає, що біологічний вік дівчинки може трошки відставати від календарного або, навпаки, випереджати його. До того ж, пубертат не починається у всіх дівчат в один і той самий час та й проявляється по-різному. Тому часом дівчину може турбувати, що її груди ще не збільшилися настільки, як в однокласниць, або що у неї вже почалися менструації, хоча інші дівчата ще на них чекають… Усі ці зміни можуть спричинити стрес або навіть налякати вашу доньку. Саме тому дівчата у цей складний перехідний період дорослішання потребують більше довірливого спілкування з мамою. 
 

Три основні аспекти, які важливо донести дівчинці-підлітку: 

  1. Це відбувається з усіма дівчатами — у свій час. Вони можуть не говорити про це, але навіть найпопулярніші дівчата в школі переймаються тим, чи достатньо добре працює їх дезодорант і чи ніхто не помітить запасну гігієнічну прокладку у неї в сумці. (Повірте, це правда: це непокоїть усіх дівчат!).
  2. Усі ці зміни цілком нормальні! Навіть якщо груди стали більш чутливими і болять від найменшого дотику, навіть якщо кожна менструація починається з нападів болю внизу живота — це не означає, що дівчина захворіла чи що з її тілом щось негаразд. 
  3. Цей період просто «пережити» — з невеликою допомогою і підтримкою мами.
Ваше завдання — знайти влучний час і можливість для відвертої розмовиДівчині потрібно з кимось обговорити все, що її турбує, — відверто, чесно і по-дорослому. Підлітки часом втрачають близький контакт з батьками, тож, певне, ваша донька і не уявляє, як багато корисних порад їй може дати мама, котра колись також проходила через усі ці зміни. Тож ваше завдання — знайти влучний час і можливість для відвертої розмови. І пам’ятайте: не можна сміятися з того, що непокоїть вашу доньку, хоч дорослій жінці проблеми дівчини-підлітка можуть здаватися справді потішними. 
 
Психологи радять розпочати таку розмову в автомобілі, скажімо, дорогою до школи, коли в машині нікого окрім вас немає. Говорити про незручні речі буде набагато легше, тому що вам не доведеться дивитись одна на одну. Розмова набуде більш довірливого тону, якщо ви почнете з розповіді про власні відчуття, страхи й комплекси у підлітковому віці, викликані фізіологічними змінами статевого дозрівання.
 
Спробуємо надати прості відповіді на найбільш поширені запитання, які постають у дівчини щодо змін у її організмі, пов’язаних із статевим дозріванням.
 

1. Менструація


Певне, саме про це дівчата питають найчастіше і мають знати найбільше. І саме із місячними пов’язані найбільші підліткові «страхи»: Коли вже вони почнуться? А що як я буду першою в класі, хто користується прокладкою? Чи останньою? Що робити, якщо щось піде не так і всі побачать плями крові на моєму одязі?
 
Тож, передусім, мамі потрібно заспокоїти доньку, пояснивши усе, що стосується особистої гігієни у дні менструації. Доречним буде показати, які гігієнічні засоби бувають, як ними користуються, за яким принципом вони «працюють» — якщо дівчина буде підготовленою в усіх практичних питаннях, то й психологічно почуватиметься більш упевнено.
 
Лікарі оцінюють період статевого дозрівання за так званою шкалою Таннера, яка враховує зміни зовнішніх первинних і вторинних статевих ознак, зокрема збільшення грудей і появу волосся на лобку. Саме за цими ознаками і батьки можуть орієнтувати дитину, щоб допомогти їй розуміти своє тіло. Якщо у дівчини ще не з’явилося лобкове волосся або воно ще більш схоже на пух, як у дитини, якщо груди досі не збільшуються в об’ємі — до появи перших місячних ще є час. Коли даватимуться взнаки названі вище зміни — настане час і для першої менструації.
 
Як підготуватися:
  • Оскільки у період раннього пубертату ще не встановлюється чіткий графік менструацій, дівчині потрібно завжди мати при собі запасну гігієнічну прокладку і гігієнічні вологі серветки. Найкраще тримати їх у невеличкій спеціальній косметичці на застібці-«блискавці»: якщо вона випадково випаде із рюкзака чи сумки у школі, ніхто не помітить чогось незвичного.
  • Якщо дівчина помітить на білизні виділення рижуватого чи рожевого кольору, якщо відчуватиме незвичні спазми внизу живота — вона має знати, що це можуть бути перші провісники менструації. Цього дня їй краще скористатися гігієнічними засобами і вибрати одяг темного кольору — про всяк випадок!
  • Якщо місячні почнуться саме у той день, коли дівчина не буде готовою, — поясніть, що виділення не будуть надто рясними, тож у крайньому разі вона може скористатися носовою хустинкою чи паперовими серветками замість гігієнічної прокладки. Цього цілком достатньо на перший час. У безвихідній ситуації вона може звернутися у кабінет шкільної медсестри — у цьому немає нічого соромного.
  • Якщо дівчина відчуватиме сильний біль унизу живота і спазми посеред уроку, вона може сказати вчителю, що у неї головний біль і попросити дозволу звернутися до медсестри. Звичайно, медсестрі належить пояснити, у чому причина нездужання. Але оголошувати всьому класові про те, що у вас болить живіт і пояснювати вчителеві при всіх чому — геть не обов’язково.
 

2. Груди


У період статевого дозрівання навіть найстрункіші дівчата починають набирати вагу. Накопичення жиру — абсолютна фізіологічна норма для жінки. Передусім, об’єму додається на стегнах і грудях. Декого з дівчат може засмучувати те, що їх тіло ніби стає гладким (вони можуть перейматися за свою фігуру) — у переважній більшості випадків приводів для занепокоєння насправді немає. Але ще більше дівчина переймається тим, що її груди досі залишаються невиразними порівняно із формами подруг. Тому найперше, що має пояснити мама: всьому свій час! Попри різні чутки й недостовірну інформацію, яка може поширюватися у колі дівчат підлітків, «примусити» груди збільшуватися раніше визначеного гормональною перебудовою організму часу — неможливо. Так само неможливо уповільнити чи затримати цей процес — як і решту змін у період статевого дозрівання. Але, зрештою, кожна дівчина стає жінкою.
 
Як підготуватися:
  • Коли ви помітите, що груди вашої доньки почали збільшуватися, або вона скаржитиметься на те, що вони стали більш чутливими, допоможіть дібрати зручний бюстгальтер, у якому дівчина почуватиметься комфортно. Це особливо важливо під час уроків фізичної культури, оскільки активні рухи можуть викликати больові відчуття. 
 

3. Запах 


Звісно, усі діти пітніли й раніше, ще маленькими. Але до цього часу піт майже не мав запаху. Але не тепер... Підлітки пітніють більше, а запах поту стає більш вираженим і, на жаль, часто доволі неприємним. Причина цих змін у гормональній перебудові, через яку пахвові залози функціонують більш активно. Піт, який вони виділяють, поєднуючись з бактеріями, набуває вираженого запаху, який стає помітним оточуючим. І це змушує дівчат ніяковіти й нервувати — а тоді поту виділяється ще більше! Тож, поясніть доньці, що цей період мине, коли рівень гормонів нормалізується, а тим часом можна користуватися антиперспірантами. І, звісно ж, дбати про гігієну.
 
Як підготуватися:
  • Приймайте ванну або душ щодня, використовуючи м’яке мило і теплу воду. За спекотної погоди можна приймати душ двічі-тричі на день, але в такому разі використовуйте мило, тільки омиваючи ділянки під пахвами, — аби зайве не пересушувати шкіру. Щодня вдягайте чисту свіжу білизну. 
  • Користуйтеся дезодорантом або антиперспірантом. Яка між ними різниця? Дезодоранти «маскують» запах поту; антиперспіранти блокують потовиділення. Асортимент антиперспірантів для жінок доволі широкий, тож допоможіть дівчині дібрати той, запах якого їй сподобається, але надавайте перевагу свіжим і цитрусовим ароматам, але не солодким, квітковим чи ягідним. Якщо запах поту надто різкий і сильно виражений, можливо, доведеться вибрати антиперспірант для чоловіків із нейтральним ароматом — засоби для чоловіків мають більш інтенсивну формулу і відрізняються тривалішою дією. До того ж, існують спеціальні антиперспіранти, які можна придбати в аптеці за рекомендацією лікаря.
  • Вибирайте білизну й одяг з натуральної бавовни, які дозволяють тілу «дихати», що може зменшити інтенсивність потовиділення.
     

4. Небажане волосся 


Поява волосся у небажаних місцях — ще одна неприємна, але часта ознака пубертату. Не думайте, що волосся з’явиться у дівчини тільки у зоні бікіні чи у пахвовій впадині: волосся на руках і ногах стане більш помітним, до того ж, іноді у дівчат з’являється волосся і на обличчі, зокрема над верхньою губою. Знову ж таки — це результат «перенасичення» організму статевими гормонами. Але дівчині, яка передусім думає про красу й естетичний вигляд, від цього не легше…
 
Як підготуватися:
  • Аби мінімізувати зовнішні ознаки небажаного волосся, можна рекомендувати косметичні засоби й процедури, зокрема воскову депіляцію або вибілювання волосся. Завдання мами — переконатися, що під час процедури дотримано усіх санітарно-гігієнічних норм. Саме тому буде більш доречним допомогти дівчині вибрати кваліфікованого й компетентного косметолога.
  • Дівчині також можна голити ноги, зону під пахвами та лінію бікіні, але не обличчя — це тільки для хлопців! Подбайте, аби в дівчини був безпечний станок для гоління, розроблений спеціально для жінок. Їй також знадобляться косметичні засоби: пінка чи гель для гоління, лосьйон для шкіри після гоління тощо.
  • Якщо у дівчини спостерігається інтенсивний ріст волосся у небажаних місцях, надто болісні й нерегулярні менструації, а також турбують сильні вугрові висипання на шкірі — вам варто звернутися за консультацією до гінеколога. Адже усі ці ознаки можуть бути симптомами синдрому полікістозних яєчників (СПКЯ). Але для встановлення точного діагнозу потрібні будуть спеціальні дослідження.

Якщо діагноз підтвердиться, лікар допоможе дібрати спеціальний курс терапії, аби контролювати рівень гормонів і зменшити неприємні прояви хвороби.
 

5. Акне


У хлопчиків підліткового віку, як правило, вугровий висип проявляється гостріше, ніж у дівчат, тому що сальні залози у їх шкірі виробляють більше жиру. Але це не означає, що дівчатам пощастило оминути таку звичну проблему пубертату, як акне. Тим паче дівчата значно більше переймаються через свій зовнішній вигляд, тож навіть єдиний прищик на обличчі може стати причиною поганого настрою і комплексів…
 
Винуватцями акне також є бактерії. Якщо проблема не надто масштабна, контролювати стан шкіри й запобігти вугровому висипу можна просто правильним доглядом і корекцією раціону харчування підлітка:
  • Вмивайтеся двічі на день, користуючись делікатними пінкою чи гелем для вмивання, розробленими спеціально для шкіри, схильної до акне. Використання скрабу для обличчя може погіршити стан шкіри і викликати подразнення, що призведе до збільшення вугрів.
  • Для спеціального догляду за шкірою можна використовувати дерматологічні засоби, що містять саліцилову кислоту чи перекис бензоїлу, які одночасно лікують шкіру й дбають про її очищення.
  • Уся косметика, якою користується дівчина, — декоративна чи для догляду за шкірою — має бути позначена як некомедогенна, тобто така що не забруднює і не закупорює пори шкіри.
  • Дівчині також варто застосовувати некомедогенний сонцезахисний крем з SPF 30 (або більше), щоб уберегти чутливу шкіру від шкідливих променів сонця. Для шкіри, схильної до акне, краще підійде сонцезахисний крем на легкій водній основі. Поширена думка, ніби сонячні промені «висушують» вугрі й роблять шкіру чистою — це міф. Насправді, інтенсивне сонце наражає шкіру на більш серйозні ризики, ніж акне.

І порада наостанок: спробуйте стати найближчою подругою своїй доньці — тоді ваші поради точно будуть почутими!

В Медичному центрі Doctor Sam на ваші запитання вам дадуть відповідь по телефону +38 (044) 392-92-91.
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED