Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що Україна має і що може мати від галузі клінічних досліджень?

Перший з’їзд Української асоціації клінічних досліджень17 жовтня 2018 р. у Міжнародному конгрес-центрі «Український дім» (м. Київ) відбувся Перший з’їзд Української асоціації клінічних досліджень. Про те, що Україна має і що може мати від галузі клінічних досліджень дискутували спеціалісти в сфері клінічних досліджень. 


У заході взяли участь майже 400 фахівців з усієї України, представники міжнародних фармацевтичних компаній, Міністерства охорони здоров’я України, Державного експертного центру МОЗ України та депутати Верховної Ради. 
 
Під час заходу експерти обговорювали, як стимулювати розвиток галузі клінічних досліджень, підвищити конкурентоспроможність нашої держави у цій сфері, покращити доступ пацієнтів до інноваційного лікування та захистити відповідні суспільні інтереси. Висвітлювалися питання діяльності етичних комісій при лікувально-профілактичних закладах, особливості ведення медичної документації в рамках клінічного дослідження.
 
Клінічне дослідження — це наукова чи медична діяльність? Як інтегрувати стандартну та дослідницьку медичну документацію, щоб врахувати інтереси усіх сторін? Чи слід очікувати позитивних зрушень у найближчій перспективі, якщо деякі політики заявляють, що клінічні дослідження, учасники яких мають можливість отримувати безкоштовне лікування найсучаснішими препаратами, — це «експерименти над людьми»? Було отримано багато відповідей на ці питання і прийняті відповідні рішення, деякі нюанси потребують подальшого обговорення.
Іван Вишнивецький, голова ГО «Українська асоціація клінічних досліджень» «Останнім часом посилився неправомірний тиск на дослідників, задіяних у клінічних випробуваннях, з боку контролюючих та правоохоронних органів. Очевидно, що для забезпечення більшої прозорості процесу необхідно вдосконалити нормативно-правову базу, яка регулює проведення клінічних випробувань, усунути існуючі прогалини. На сьогодні це є одним із пріоритетних завдань для експертного середовища», – резюмував Іван Вишнивецький, голова ГО «Українська асоціація клінічних досліджень» («УАКД»). Він зазначив, що найближчими днями за результатами з’їзду буде прийнято Резолюцію, яка узагальнить найгостріші обговорені проблеми та пропозиції стосовно їх вирішення.
 
Клінічні дослідження, завдяки яким визначають ефективність і безпечність ліків, — стандартна світова практика, спрямована на збільшення доступності сучасного й інноваційного лікування, що застосовується у всіх розвинених державах. Проте зараз в українському суспільстві циркулює чимало міфів і «страшилок», які перешкоджають адекватному існуванню цієї галузі і культивують безпідставні підозри у пацієнтів. Тому члени ГО «УАКД» вирішили долучитися до просвітницької роботи серед населення щодо особливостей проведення клінічних досліджень і переваг участі в них. Про це було анонсовано на з’їзді.

Більше про діяльність ГО «УАКД»:
За додатковою інформацією та з питань співпраці звертайтеся:
Тетяна Бабаніна,
066 947 23 33, tetiana.v.babanina@gmail.com;
Ольга Радучич,
097 952 80 35, o.raduchych@gmail.com
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED