Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Перші кроки з впровадження медичної реформи

Перші кроки з впровадження медичної реформи31 жовтня 2017 року в приміщенні Українського кризового медіа-центру відбулася прес-конференція на тему «Перші кроки медреформи: чого чекати українцям?» Захід відбувся за сприяння Центру політичних студій та аналітики «Ейдос», «Реанімаційного пакету реформ» та Посольства США в Україні. Спікерами на прес-конференції виступили: в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, народний депутат України Сергій Березенко та експерт групи «Реформа системи охорони здоров’я» РПР Олександр Ябчанка.

«В Україні ми часто приймаємо гарні закони, але їх не впроваджуємо, і вони фактично не діють. Ми такого не хочемо, тому зробимо все для імплементації законів щодо медичної реформи в життя», – зазначила Уляна Супрун. Вона попередила, що за один день вся система не зміниться, це важкий і тривалий процес, який буде продовжуватися весь 2018 рік і довше. Тому не варто очікувати, що все докорінно зміниться саме з 1 січня 2018 року, проте слід робити все для підтримання позитивних змін. До 2020 року буде реформуватися виключно первинна ланка, тобто нам всім треба буде знайти свого сімейного лікаря, педіатра, терапевта, та підписати з ним Декларацію. Також буде тривати перехідний період, впродовж якого медичні заклади мусять стати неприбутковими комунальними підприємствами і в автономному режимі розпоряджатися своїми коштами. Лише після цього вони зможуть отримувати гроші від Національної служби здоров’я за надані медичні послуги. Абсолютно безкоштовними для українців уже з 2018 року будуть усі прийоми лікарів на первинній ланці, отримання листів непрацездатності, базові аналізи, ЕКГ, деякі ліки та ряд інших послуг, список яких у МОЗ обіцяють оприлюднити вже найближчим часом.

«Ця реформа буде знакова і безповоротна, – сказав Сергій Березенко. – Дивно, що наш оптимізм не розділяє значна частина українців, але я вважаю, що це через низьку поінформованість». Пан Березенко відзначив надзвичайно велике значення правильного та вичерпного інформування суспільства щодо майбутніх змін. Перехід на надання медичної послуги, за словами Сергія Березенка, – це основа якісної медицини, де в центрі буде пацієнт.

«Впровадження медичної реформи буде показовим кейсом для інших міністерств, як повинна формуватися державна політика, – зауважив Олександр Ябчанка. – Пацієнти, медики, органи місцевого самоврядування, депутати – з ними треба консультуватися з приводу впровадження мед реформи, і ми це успішно робимо». За півроку команда пана Ябчанки об’їхала 63 міста, фіксувала позиції людей щодо майбутніх змін та передавала їх в МОЗ. Якщо все буде впроваджено правильно, пацієнт отримає необхідні гарантії, а лікар – достойну оплату своєї послуги.

Нагадаємо, 19 жовтня 2017 року Верховна Рада ухвалила законопроект №6327, який фактично повинен дати старт медичній реформі в Україні з 1 січня 2018 року. Після очікуваного підписання закону Президентом буде створено Національну службу здоров’я, яка замовлятиме послуги для пацієнтів та здійснювати оплату за їх надання медичним закладам із державних казначейських рахунків.

Читайте також: До 2018 року всім громадянам України слід обрати свого сімейного лікаря – МОЗ

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED