Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

До 2018 року всім громадянам України слід обрати свого сімейного лікаря – МОЗ

До 2018 року всім громадянам України слід обрати свого сімейного лікаря – МОЗ19 жовтня 2017 року Верховна рада України прийняла ключовий законопроект для впровадження в життя медичної реформи. Уже з 1 січня 2018 року зміни торкнуться первинної ланки медицини (педіатрії, терапії, сімейної медицини). Саме тому МОЗ закликає уже зараз обрати свого сімейного лікаря і підписати з ним відповідну Декларацію. Як же обрати свого лікаря, та що слід про це все знати кожному громадянину?

Відтепер лікаря можна обирати самостійно, без прив’язки до місця проживання чи реєстрації. Наразі приписна кампанія триває у тестовому режимі, а повноцінно вона розпочнеться після підписання Президентом закону №6327. Проте вже зараз можна почати обирати свого сімейного лікаря. З чого ж почати?

Перше, що треба зробити, – визначитися з лікарем. Його можна обрати за рекомендаціями або ж звернутися до місцевого відділу охорони здоров’я, де повідомлять про сімейних лікарів, які працюють в вашій місцевості.

Другий крокДо 2018 року всім громадянам України слід обрати свого сімейного лікаря – МОЗ – власне підписання декларації з лікарем. Окрема декларація підписується на кожного члена родини. При цьому для дитини можна знайти одного лікаря, для одного з членів подружжя – ще одного, для іншого члена подружжя – ще одного. Або ж обслуговуватися у одного спеціаліста всією родиною, як вам буде зручніше. Декларація підписується на необмежений термін, але пацієнт коли завгодно зможе розірвати підписану угоду та обрати собі іншого лікаря з різних причин. Для того, щоб підписати Декларацію, необхідно мати при собі паспорт та ідентифікаційний код для дорослого й свідоцтво про народження дитини, паспорт та ідентифікаційний код обох батьків (чи опікунів), якщо пацієнт – дитина.

До 2018 року всім громадянам України слід обрати свого сімейного лікаря – МОЗПередбачається, що лікар заповнює Декларацію в електронному режимі та заводить її до єдиної системи eHealth для того, щоб Національна служба здоров’я знала, скільки пацієнтів ним обслуговується, та могла нараховувати за це відповідну суму коштів. Після внесення даних до електронної версії лікар повинен роздрукувати документ у двох екземплярах. Ці примірники підписує пацієнт та лікар, один залишається у першого, інший – у другого.

Якщо ви будете перебувати у іншому місті, або ваш лікар захворіє, ви можете звертатися за медичною допомогою до найближчого закладу первинної медичної допомоги. Там черговий лікар буде зобов’язаний вас прийняти.

Один сімейний лікар зможе обслуговувати не більше 2 тисяч пацієнтів.

У МОЗ закликають не «віддячувати» більше лікарям первинної ланки за прийом, адже після того, як нова система запрацює, хороші лікарі, до яких підуть люди, будуть отримувати гідну оплату праці.
 
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED