Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Від наслідків ожиріння сьогодні помирає більше людей, ніж від голоду

Від наслідків ожиріння сьогодні помирає більше людей, ніж від голоду29 травня 2017 року в ІА «Укрінформ» за адресою м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 8/16 відбулася прес-конференція на тему «Міжнародний день здорового травлення: як харчуються українці?» У ній взяли участь провідні експерти із гастроентерології, дієтології та громадського здоров’я з МОЗ України, НАМН України, Держспоживслужби, компанії «Данон».

Головна мета заходу – донести до українців інформацію про те, що спосіб їхнього харчування тісно пов’язаний із виникненням та розвитком неінфекційних хвороб, і здорова їжа є профілактикою багатьох захворювань.

Сьогодні питаннями харчування переймається увесь світ, а ожиріння стає глобальною проблемою. Від його наслідків нині помирає більше людей, ніж від голоду. Вживання правильної їжі – невід’ємний фактор нашого здоров’я. В Україні більше 80% громадян помирає від неінфекційних хвороб, таких як серцево-судинні захворювання, онкологічні патології, діабет другого типу тощо. Неправильне харчування є одним із факторів розвитку цих недуг.

Слід розуміти, що харчові звички формуються у сім’ї, садочках та школах, тому дорослі несуть відповідальність перед дітьми за їхнє здоров’я у подальшому житті. Порушення елементарних правил харчування лежить в основі більшості неінфекційних хвороб. На жаль, вказані серцево-судинні, онкологічні хвороби, цукровий діабет стрімко молодшають, і це прямо пов’язане із неправильним харчуванням, яке домінує у світі.

Дуже важливим та відповідальним є період вагітності та перших двох років життя дитини. Він називається 1000 днів життя дитини, саме у цей час закладається більшість харчових звичок людини. Тож вагітним жінкам слід приділяти багато уваги своєму денному раціону, а грудне вигодовування хоча б до року формує мікрофлору кишківника малюка, його імунітет, що в подальшому захищає його і від раку в тому числі.

На жаль, дослідження показують, що середньостатистичний українець харчується неправильно:Від наслідків ожиріння сьогодні помирає більше людей, ніж від голоду він споживає багато солодощів, солі, мало овочів та фруктів. Це є проблемою загальнодержавного значення, адже наша нація багато хворіє через свої згубні звички. Для боротьби із цією тенденцією слід об’єднати зусилля медиків, освітян, аграріїв, технологів, ЗМІ, громадських організацій: щоб, з однієї сторони, люди розуміли, що корисно, а що ні, а з іншої – на прилавки магазинів надходили лише якісні, безпечні продукти.

Отже, доповідачі на прес-конференції надали наступні рекомендації щодо здорового харчування:
  • Людина повинна їсти осмислено, не переїдати, вживати їжу лише тоді, коли голодна.
  • Харчування має бути різноманітним, при цьому найкраще організмом засвоюються продукти, які вирощені в тому ж регіону, де проживає людина.
  • Основою харчування повинні бути овочі, несолодкі фрукти, ягоди.
  • Бажано варити або запікати їжу, уникати смаження.
  • Їжу слід вживати невеликими порціями, з дотриманням режиму дня.
  • Необхідно їсти як термічно оброблену, так і сиру їжу (овочі, фрукти).
  • Не можна забувати про кисломолочні продукти, особливо у перші 3 роки життя дитини.
У світі є безліч людей, які голодують, тому так несправедливо, що ще більше є таких, які переїдають, завдаючи своєму здоров’ю страшної шкоди. Слід пам’ятати, що міра має бути в усьому. Харчові звички, які формуються ще у внутрішньоутробному стані та в ранньому дитинстві, будуть визначати стан здоров’я людини впродовж усього життя. Тож давайте їсти відповідально та привчати до цього своїх дітей.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED